Клиника Жан Митрев организира работилница за борба против срцево-садови заболувања

Неделата посветена на борбата против срцево-садови заболувања, Жан Митрев Клиника ја обележува со едукативни работилници за борба против овие заболувања. Целта на овие работилници е да се научат да се препознаат знаците и ризиците од срцево-садови заболувања и да се превенираат со правилен личен развој и раст. Како дел од традиционалната соработка со Црвен Крст на град Скопје, на денешната …

Continue Reading

д-р Ирфан Ахмети: Сакам моите пациенти со дијабетес да имат квалитетен живот

Што значи редовно следење на нивото на шеќер во крвта и како тоа се одразува на квалитетот на живот на луѓето со дијабетес? Редовното следење на нивото на шеќер во крвта е составен дел на мерките за успешното справување со дијабетесот. И за пациентот и за лекарот неопходен е континуиран надзор на гликемиската регулација во организмот, процес во кој мора …

Continue Reading

Зошто е битно да се открие ракот на бели дробови во рана фаза?

Ракот на белите дробови останува еден од најраспространетите и најсмртоносните форми на раккако во светот, така и во Македонија.  Сепак, напредните медицински истражувања и нови технологии помагаат во рано откривање и превенција на ракот на белите дробови. Според Светската здравствена организација (СЗО), ракот на белите дробови е одговорен за приближно 2 милиони нови случаи и 1,8 милиони смртни случаи на глобално …

Continue Reading

Ги запознаваме ретките болести во охридско – струшкиот регион 2024 – БИРДШОТ ХОРИОРЕТИНОПАТИЈА

Во месецот со најмалку дена во годината, во месецот кој оваа година е редок по своите ретки 29 дена и во месецот кој пациентите со ретки болести го идентификуваат како СВОЈ, по шести пат ќе се обидеме поблиску да Ве запознаеме со ретките болести од кои заболува и со кои се соочува и живее населението од нашиот охридско – струшки …

Continue Reading

Ги запознаваме ретките болести во охридско – струшкиот регион 2024 – АИД ВО ДЕТСТВОТО

Во месецот со најмалку дена во годината, во месецот кој оваа година е редок по своите ретки 29 дена и во месецот кој пациентите со ретки болести го идентификуваат како СВОЈ, по шести пат ќе се обидеме поблиску да Ве запознаеме со ретките болести од кои заболува и со кои се соочува и живее населението од нашиот охридско – струшки …

Continue Reading

Ги запознаваме ретките болести во охридско – струшкиот регион 2024 – АНТИФОСФОЛИПИДЕН СИНДРОМ (АПС)/ ANTIPHOSPHOLIPID SYNDROME (APS)

Во месецот со најмалку дена во годината, во месецот кој оваа година е редок по своите ретки 29 дена и во месецот кој пациентите со ретки болести го идентификуваат како СВОЈ, по шести пат ќе се обидеме поблиску да Ве запознаеме со ретките болести од кои заболува и со кои се соочува и живее населението од нашиот охридско – струшки …

Continue Reading

Традиционална крводарителска акција во Клиника Жан Митрев, вработените и нивните семејства даруваа крв

Во клиничката болница Жан Митрев се одржа традиционалната доброволна крводарителска акција. Вкупно 57 вработени на Клиника Жан Митрев, медицински и немедицински персонал доброволно даруваа крв, а со нив се солидаризираа и членовите на потесните семејства на вработените кои, исто така донираа крв. Крводарителската акција се спроведува по третпат и е согласно потпишаниот меморандум за соработка за крводарителство со Blood Bank …

Continue Reading

Ги запознаваме ретките болести во охридско – струшкиот регион 2024 – АНТЕНАТАЛЕН БАРТЕРОВ СИНДРОМ/ ANTENATAL BARTTER SYNDROME (ABS)

Во месецот со најмалку дена во годината, во месецот кој оваа година е редок по своите ретки 29 дена и во месецот кој пациентите со ретки болести го идентификуваат како СВОЈ, по шести пат ќе се обидеме поблиску да Ве запознаеме со ретките болести од кои заболува и со кои се соочува и живее населението од нашиот охридско – струшки …

Continue Reading

Ги запознаваме ретките болести во охридско – струшкиот регион 2024 – АНИРИДИЈА/ ANIRIDIA

Во месецот со најмалку дена во годината, во месецот кој оваа година е редок по своите ретки 29 дена и во месецот кој пациентите со ретки болести го идентификуваат како СВОЈ, по шести пат ќе се обидеме поблиску да Ве запознаеме со ретките болести од кои заболува и со кои се соочува и живее населението од нашиот охридско – струшки …

Continue Reading