Народна банка: Намален понудениот износ на благајнички записи, ослободените средства за поддршка на економијата - МИА
Бизнис и економија

Народна банка: Раст на депозитите и на кредитите во март

– Раст на месечна и годишна основа на вкупните депозити и на вкупните кредити покажуваат податоците на Народната банка за месец март. Вкупните депозити на годишна основа, се зголемени за 7,4 проценти, при речиси подеднаков придонес на депозитите кај […]

Бизнис и економија

Се разгледува можноста за јавно-приватно партнерство за ски центарот Попова Шапка

– Владата во комуникација со Министерството за економија и со останатите институции ја разгледува можноста за реализација на јавно – приватно партнерство за ски центарот Попова Шапка. Ова денеска на прес-конференција го истакна портпаролот на Владата, […]

Бизнис и економија

Повик за учество на Првиот Креативен бизнис куп С Македонија 2021

Единствен меѓународен натпревар за иновативни деловни идеи, производи или услуги од креативните индустрии кои имаат потенцијал да растат на глобално ниво Лабораторијата за социјални иновации СмартАп во партнерство со Унијата на македонски професионални асоцијации во […]

Бизнис и економија

Комората на сметководители се придружува на протестот на ТУК

– Комората на сметководители години наназад реагира на репресивната улога на Министерството за финансии и неговата улога во уништувањето на сметководствената професија. Структури од Секторот за финансиски систем од ова министерство, наместо да ги извршуваат […]

Стабилноста на денарот е загарантирана, тврдат актуелниот и претходни гувернери и меѓународни институции - МИА
Бизнис и економија

Просечната плата во февруари 27.948 денари

– Просечната месечна исплатена нето-плата по вработен, во февруари 2021 година, изнесува 27.948 денари и е за 2,7 отсто повисока од истиот месел лани, покажуваат податоците на Државниот завод за статистика. Ваквото зголемување се должи, […]

Бизнис и економија

Со странски картичи лани купени стоки од домашните е-трговци во вредност од 10,8 милиони евра

– Во текот на 2020 година странци кон домашни е-трговци реализирале вкупно 297.863 онлајн трансакции со вкупна вредност од 10,8 милиони евра, наспроти 170.390 онлајн трансакции со вкупна вредност од 6,8 милиони евра во 2019 […]

Бизнис и економија

„Дрекселмајер“ отвора нова производствена линија во Кавадарци и нов производствен погон во Куманово

– Договор за државна помош од 16 милиони евра денеска потпиша Владата со германската компанија „Дрекселмајер“ со кој е предвидено изградба на нова производствена линија во објектот на компанијата во Кавадарци, како и изградба на […]

Уставниот суд го укина посебниот режим за движење за пензионерите и малолетниците - МИА
Бизнис и економија

Уставниот суд поведе постапка за членот 163, став 3 од Законот за банки

– Уставниот суд на денешната седница поведе постапка за оценка на уставноста на членот 163, став 3 од Законот за банки, според кој, побарувањата на Фондот за осигурување на депозити по основ на исплати на осигурени […]

Бизнис и економија

Барањето за исплата на плати за февруари и март поставено на платформата на УЈП, работодавачите до 30 април да го поднесат на е-даноци

– Барањето за финансиска поддршка за исплата на плати на работниците за февруари и март 2021 година „образец БФП-ИП/3“ е поставено на платформата на УЈП е-даноци (https://etax-fl.ujp.gov.mk/), информираат од Управата за јавни приходи. – Поднесувањето […]

Бизнис и економија

Кавадарчани и росоманци да пријават штети од пролетен мраз кај земјоделски насади

– Кавадарчани и росоманци можат да пријават штети од пролетен мраз кај земјоделски насади, информираа од општините Кавадарци и Росоман. Во јавните повици е појаснето дека треба да се јават оние кои претрпеле материјална штета […]