Информации

Обичаи и верувања

23 јануари 2021  Верувања и суеверија За јудите, самовилите и виулиците У нас шчо нешчо се јудите, не знајеет. Само во устите на старите жени понекогаш се слушат речта: Јуда и Клада. Така за некоја […]

„Јазичен мозаик“ – нов лингвистички труд на Васил Дрвошанов - МИА
Информации

Обичаи и верувања

22 јануари 2021 Народна филозофија Гатанки од Разлошко Арапка се чекари, арапин ја јаа. (Пирустија и тенџере) Бела гаска на една нога стое. (Кокиче) Бели пиленца на прат настанали. (Узреан грав на прат). Без кожа […]

„Јазичен мозаик“ – нов лингвистички труд на Васил Дрвошанов - МИА
Информации

Обичаи и верувања

21 јануари 2021  Свадбени обичаи од Скребатно (Охридско)  Кон свадбата во Скребатно отсекогаш се гледало како на најсвечен и најрадосен чин во животот, зашто на секој млад човек, тоа еднаш му се случувало во животот. […]

Информации

Обичаи и верувања

19 јануари 2021  Богојавление – Водици  Ден кога водите стануваат лековити Именден празнуваат: Богдан, (значи даден од Бога) Богдана, Божана, Бојан, Бонка, Богомил (значи мил на Бога), Јордан, Данчо, Јорданка, Данка, Даница, Дарин, Јован, Јованка, […]

Поетски награден конкурс по повод ослободувањето на Берово - МИА
Информации

Обичаи и верувања

18 јануари 2021  Преданија и легенди Предание за слонот Дека природата ваја исклучителни дела доказ е атрактивната карпа што има форма на слон, создадена од две природно споени карпи во археолошкиот комплекс Маркови Кули. Познатиот […]

„Јазичен мозаик“ – нов лингвистички труд на Васил Дрвошанов - МИА
Информации

Обичаи и верувања

17 јануари 2021 Народна филозофија Народни пословици од струшко Ај без пари, ај без ум, се едно ти е. Ајванот немат ј’зик, та не зн’јт да кажит шчо го болит. Ајванот се врзвит со ј’же, […]

„Јазичен мозаик“ – нов лингвистички труд на Васил Дрвошанов - МИА
Информации

Обичаи и верувања

16 јануари 2021  Водичарски песни од село Битуше  Запишани од Гале Фидановски 1. -Добре ми дојде Свети Јоване, -Добре те најдов, еј нови куме, не уплаши се, ток зарадви се, сам Свети Јован заире носет, […]

Информации

Обичаи и верувања

15 јануари 2021  Пословици од Дебарско  Кога дојде умот – си појде кумот. Череп гранче прекаруат. Кокошката пиет вода и нагоре се пулит. Сатрадна мајка за келевего сина. Слатко и благо крваво излагат. Преврна дождот […]

Информации

Православна Нова година, Oбрезание Христово, Св. Василиј Велики

14 јануари (1 јануари) 2021 Tри празници во еден ден (Именден празнуваат: Васил, Василка, Васка, Весела, Веселинка, Веска, Нове, Новка…) … На 1 јануари според стариот (односно 14 јануари според новиот) календар христијанските верници празнуваат […]

„Јазичен мозаик“ – нов лингвистички труд на Васил Дрвошанов - МИА
Информации

Oбичаи и верувања

14 јануари 2021  Oбрезание Христово, Нова Година, Свети Василиј Велики  Tри празници во еден ден (Именден празнуваат: Васил, Василка, Васка, Весела, Веселинка, Веска, Нове, Новка…) На 1 јануари според стариот (односно 14 јануари според новиот) […]