Општини

Во Велес Форум на тема „Проширување на идејата на Банката за храна“

Како дел од проектот „Помалку храна на депонија, а повеќе по домовите“ денеска во Велес се одржа Форумот за проширување на идејата на Банката за храна. Целта е во земјава да се создаде систем кој […]

Општини

Почна проектот во Куманово „Пливај и уживај“

Околу 1.000 ученици од Куманово се пријавиле да бидат дел од проектот „Пливај и уживај“ кој го организира Општина Куманово, општинскиот и училишниот сојуз на спортови од градот. Денеска на комплексот Базени се одржа отворен […]

Општини

Реконструкција на Градскиот стадион „Зоран Паунов“ во Велес

Градскиот стадион „Зоран Паунов“ во Велес ќе се реновира во наредните осум месеци со 12,2 милиони денари средства обезбедени од Владата преку Агенцијата за млади и спорт. Со реконструкцијата Градскиот стадион ќе биде во согласност […]

Општини

Се уредува нов парк во Кисела Вода

На неуредениот простор меѓу улицата „Лазар Димитров“ и железничката пруга во Кисела Вода деновиве се уредува нов парк. Новата зелена оаза ќе зафаќа површина од 16.000 квадратни метри и во него ќе се засадат над […]

Општини

Штипското Инфективно одделение подготвено да прими пациенти кои треба да бидат во изолација

– Инфективното одделение во Штип е подготвено доколку има потреба да прими пациенти, кои биле во контакт со лица заразени од коронавирусот. Началникот на Инфективното одделение во Клиничка болница-Штип, Дијана Шишкова вели дека по упатствата на […]

Општини

По 27 години реновирана метеоролошката станица во Лазарополе

– Енергетски ефикасен објект, нови наместо дотраени прозорци, обновена електрична инсталација и обновен енетериер. Вака денес изгледа метеоролошката станица во Лазарополе која е реновирана по 27 години. Метеоролошката станица во која по речиси три децении […]

Општини

Нови сообраќајни знаци во Кавадарци

– Општината Кавадарци започна со поставување нови сообраќајни знаци,  како дел од проектот за решавање на сообраќајот за еднонасочно движење на седум улици во градот. -Во оваа фаза од проектот ќе се постават 159 знаци […]

Општини

Советот на Општина Тетово одобори средства за рехабилитација на патот до депонијата Русино

– Советот на Општина Тетово на денешната седница едногласно изгласа одлука со која локалната самоуправа ќе оддели средства од буџетот за рехабилитација на локален пат од село Сушица, Гостиварско до депонијата Русино. -Општина Тетово како дел […]

Култура

„Тронорушка“ нова претстава на Кумановскиот театар

– „Трнорушка“ е новата детска претстава која ја подготви кумановскиот театар, чија што премиера е закажана за наредната недела, информираа на денешната прес конференција од театарот. Приказната зборува за моќта на љубовта и е весела претстава […]

Балкан

МД „Илинден“: Министерството за култура на Албанија не подржа ниту еден проект на Македонците

– Македонското друштво „Илинден“ – Тирана,  во име на македонските друштва  и здруженија во Албанија, реагира поради тоа што Министертвото за култура на Албанија, не прифатило ниту еден  проект предложен од асоцијациите на Македонците во […]