Издвојуваме

Срамота! Возило на Брза помош не можеше да се пробие низ сообраќајот во Скопје

<blockquote class=”twitter-tweet” data-lang=”en”><p lang=”bg” dir=”ltr”>Се нема култура,срамота…овие секунди што се губат може живот да значат. <a href=”https://t.co/cVC7nwog81″>pic.twitter.com/cVC7nwog81</a></p>&mdash; На Дедо Најпаметниот (@i_najubaviot_) <a href=”https://twitter.com/i_najubaviot_/status/1063121760336470016?ref_src=twsrc%5Etfw”>November 15, 2018</a></blockquote> <script async src=”https://platform.twitter.com/widgets.js” charset=”utf-8″></script>

Издвојуваме

Протест во недела на 18.11.2018! #Бојкотирам

Во согласност со ПРОГЛАСОТ на #Бојкотирам уставни промени се организира натпартиски и сенароден протест за да го спречиме генерацискиот грев и да ја зачуваме Република Македонија за идните поколенија. #Бојкотирам уставни промени е народна побуна […]

Издвојуваме

Јордански хор со прекрасна изведба на “Македонско девојче”

Вчера вечер во Вашингтон, Јордански хор ја испеа познатата македонска песна “Македонско Девојче”. Еден член на хорот Самер Фаза по потекло е македонец, по мајка од Струмица кој живее во Јордан.

Издвојуваме

Самохраните родители во Македонија со недефиниран статус, 80 отсто од нив се мајки

Предизвикот на самохраното родителство, особено на самохраното мајчинство, со оглед на тоа што околу 80 отсто од еднородителските семејства во земјава се преводени од жена, а во контекст на интензивни социјални и политички промени, е […]

Издвојуваме

Сајтот на Министерство за земјоделство,шумарство и водостопанство ставен на црна листа! (ФОТО)

Наши читатели кои денес се обиделе да пристапат на сајтот на Министерство за земјоделство,шумарство и водостопанство и на делот за Државен инспекторат за шумарство и ловство се пожалија дека антивирусниот програм ESET Internet Security ги блокира сите […]

Издвојуваме

Од денеска задолжителна зимска опрема во возилата

Обврската за задолжително поседување зимска опрема во возилата, започнува да важи од денеска, а ќе трае сѐ до 15 март следната година. Републичкиот совет за безбедност на сообраќајот на патиштата упати апел до возачите да […]

Издвојуваме

РСБСП со потсетување до возачите: На 15 ноември започнува законската обврска за задолжително носење зимска опрема

На 15 ноември 2018 година (четврток), започнува да важи обврската за задолжително поседување зимска опрема во возилата, која ќе трае сѐ до 15 март 2019 година. Републичкиот совет за безбедност на сообраќајот на патиштата со […]

Издвојуваме

Вистина или лага? „Брзав за да стигнам навреме“

  Една поговорка што повозрасните возачи често знаат да ја кажат, вели: „Вози бавно, стигни славно“. Убаво речено, но ќе биде уште поубаво ако возачите ја разберат и нејзината суштина, што всушност значи спасување човечки […]

Издвојуваме

Проф. Котлар: АПЕЛ на Македонците од Швајцарија, 1918 година

По повод 100-годишнината од крајот на Првата светска војна: „АПЕЛ на Македонците од Швајцарија, 1918 година Во моментот кога сите нации мислат да ги организираат основите на една федерација што води кон едно свето универзално […]

Издвојуваме

Клуб на млади лекари: За седум години 1.200 млади лекари ја напуштиле Македонија

За седум години 1.200 млади лекари ја напуштиле Македонија. Нашите непосредни контакти во последнава година ни укажуваат дека патот за професионално докажување студентите и младите лекари се уште го бараат надвор од државата, истакна денеска […]