Од верските календари

Од верските календари 31 март 2023 (МИА) ОД КАЛЕНДАРОТ НА МПЦ Според календарот на МПЦ (Јулијанскиот календар) денеска е 18 март. Денеска е Св. Кирил Ерусалимски (Лазарова сабота). Свети Кирил се роди во Ерусалим во времето на царувањето на Константин Велики. Во 350 година беше избран за Ерусалимски патријарх. Три пати беше прогонуван. Пострада од аријанците и од царот Јулијан …

Continue Reading

Од верските календари

Од верските календари 30 март 2023 ОД КАЛЕНДАРОТ НА МПЦ Според календарот на МПЦ (Јулијанскиот календар) денеска е 17 март. Денеска е Преподобен Алексиј човек Божји. Овој светител потекнуваше од римско благородничко семејство. Од малечок го имаше засакано Бога со целото срце и со целиот ум. Кога порасна родителите го оженија против неговата волја. Уште првата ноќ тој го напушти …

Continue Reading

Од верските календари

29 март 2023 ОД КАЛЕНДАРОТ НА МПЦ Според календарот на МПЦ (Јулијанскиот календар) денеска е 16 март. Денеска е Св. апостол Аристовул и св. маченик Савин. Апостолот Аристовул бил брат на апостол Варнава. Потекнувал од островот Кипар. Бил сопатник на апостол Павле, а подоцна епископ на Британија, каде се упокоил во длабока старост. Денес се слави и маченикот Савин Египјанецот. …

Continue Reading

Од верските календари

Од верските календари 28 март 2023 ОД КАЛЕНДАРОТ НА МПЦ Според календарот на МПЦ (Јулијанскиот календар) денеска е 15 март. Денеска е Преподобен маченик Агапиј. Свети Агапиј беше виден граѓанин на палестинскиот град Кесарија во времето кога во овој град христијаните ги гонеше некој си управник Урбан. Овој постојано ги изнесуваше христијаните пред суд, ги мачеше и ги убиваше. Згрозени …

Continue Reading

Од верските календари

ОД КАЛЕНДАРОТ НА МПЦ Според календарот на МПЦ (Јулијанскиот календар) денеска е 14 март. Денеска е Преподобен Бенедикт Нурсиски. На Запад монаштвото се развило многу подоцна отколку на Истокот, а со право за негов основач се смета свети Бенедикт. Овој се родил во 480 година во италијанскиот град Нурсија. Како млад се школува во Рим. Таму се одлучил да започне …

Continue Reading

Исламски календар

26  март 2023  Времето за ифтар и суфур  Во Скопје, времето за ифтар (кога завршува постот), денеска е во 18:55 часот, додека времето за суфур (кога почнува постот) е во 04 часот и 53 минута. Времето за ифтарот и суфурот во Прилеп и Куманово почнува една минута порано, во Велес две минути порано, Штип три минути, во Кочани четири минути, во Струмица и Валандово пет минути, а во Делчево шест минути порано. За разлика од времето за ифтарот и суфурот во Скопје, во Ресен и Битола ифтарот и суфурот почнуваат една минута подоцна, во Тетово, Гостивар и Кичево две минути, а во Охрид, Дебар и Струга пет минути подоцна.   

Continue Reading

Од христијанските календари

26 март 2023  ОД КАЛЕНДАРОТ НА МПЦ Според календарот на МПЦ (Јулијанскиот календар) денеска е 13 март. Денеска е Пренос на моштите на св. Никифор. Свети Никифор бил цариградски патријарх во времето на императорот-иконоборец Лав Ерменецот. Заради неговото право исповедање на верата во поглед на почитувањето на иконите тој бил разрешен од императорот и заточен на островот Проконис, каде и се …

Continue Reading

Исламски календар

25  март 2023  Времето за ифтар и суфур  Во Скопје, времето за ифтар (кога завршува постот), денеска е во 17:54 часот, додека времето за суфур (кога почнува постот) е во 03 часот и 55 минута. Времето за ифтарот и суфурот во Прилеп и Куманово почнува една минута порано, во Велес две минути порано, Штип три минути, во Кочани четири минути, во Струмица и Валандово пет минути, а во Делчево шест минути порано. За разлика од времето за ифтарот и суфурот во Скопје, во Ресен и Битола ифтарот и суфурот почнуваат една минута подоцна, во Тетово, Гостивар и Кичево две минути, а во Охрид, Дебар и Струга пет минути подоцна. 

Continue Reading

Од христијанските календари

ОД КАЛЕНДАРОТ НА МПЦ Според календарот на МПЦ (Јулијанскиот календар) денеска е 12 март. Денеска е Преподобен Теофан Исповедник. Теофан се родил во осмиот век. Потекнувал од аристократско византиско семејство, кое било некаков род со имераторот Константин Копроним. Татко му умрел рано, па Теофан бил оставен на грижа на императорот. Не сакајќи да ја жалости мајка му, кога дошло време тој …

Continue Reading

Прочка – празник за проштавање и очистување од гревовите

Сиропусната, белата, прошталната седмица завршува со неделата и празникот Прочка кога луѓето си проштеваат едни на други, за да ги остават и гревовите со оставањето на мрсната храна, а во постот да се воздржуваат и од гревовноста. Прочка – Верниците меѓусебно си простуваат пред почетокот на Велигденскиот пост. Зборот „Прочка“ доаѓа од старомакедонскиот словенски збор „проштение“ = простување или од „проштати“ = …

Continue Reading