“МАКСТИЛ Е РАБОТНА СРЕДИНА ЗА МЛАДИ И АМБИЦИОЗНИ ЛУЃЕ КОИ САКААТ ДА НАПРЕДУВААТ ВО КАРИЕРАТА ” – Интервју со Марко Најденовски, Директор за усогласеност со прописи во Макстил АД

Спојувањето на професионалниот ангажман со личните интереси е скоро па и најголемиот предизвик на секој млад човек во денешното време. Занимавањето со спортска дисциплина триатлон во Македонија може да биде и ослободување но и предизвик исто колку и занимавањето со корпоративно право. Марко Најденовски е Директор за усогласеност со прописи во Макстил АД Скопје и со него зборуваме на темата …

Continue Reading

Интервју: Д-р Никола Христов, специјалист по кардиоваскуларна хирургија во Клиника Жан Митрев

Современата дијагностика и напреден третман на пациентите ја прави Клиника Жан Митрев најдобар здравствен центар во регионот Кои се најчестите заболувања на кардиоваскуларниот систем меѓу Македонците? Дали се тоа типични заболувања за нас Македонците? Д-р Христов: Видот и типот на заболувањата на кардио-васкускуларниот систем кај нас, се исти како и во останатиот дел од светот, можеби зачестеноста, односно преваленцата да е …

Continue Reading

Работата што ја работам во Макстил ме уверува дека можам и повеќе

Елеонора Јовановска е дипломиран електроинженер што веќе 3 години работи во Макстил на позицијата енергетски контролор. Одговорна е за најсуштинскиот и најважниот дел од работата на Макстил, со оглед на енергетската динамика во индустријата. Разговараме со Јовановска за изборот на професија, за изборот на компанија, како тоа се одрази врз неа, на какви предизвици наиде и како работата во ваква …

Continue Reading

Интервју Илија Нешковски, специјалист по интерна медицина и супспецијалист по кардиологија – “Имав шанса да играм против Новак Ѓоковиќ и успеав да го победам”

Д-р Нешковски, се занимавате со можеби најпотребната медицинска дисциплина, кардиологијата, што претставуваат кардио-васкуларните заболувања? Кaрдиоваскуларните болести, за жал и покрај континуираниот развој на медицината во целост, остануваат една од водечките причини за смртност во Европа. Од кардиоваскуларните заболувања секоја година во Европа умираат околу 3,9 милиони жители. И покрај сите превентивни мерки кои се преземаат во европските држави за намалување …

Continue Reading

Интервју со Никола Маркоски, Директор на одделот за „Истражување и развој“ во „Брако“ од Велес

Никола Маркоски : Од студиите во Минхен и Москва до најмлад директор во „Брако“ : Имаме капацитет да се натпреваруваме со европските земји во областа на инженерството и иновациите „Брако“ , преку соработката со Машински Факултет при Универзитетот „Свети Кирил и Методиј“ од Скопје, директно ја поддржува македонската наука преку примена на истата. Во секторот „Истражување и развој “ или …

Continue Reading

Интервју со Иван Неделковски, CEO на Exelerate

Македонскиот Екселерејт ги гради стартапите на иднината во Европа и пошироко. Се запознаваме со Екселерејт, млада компанија која e основана кон крајот на 2020тата, во екот на самата пандемија, а за помалку од две години успева да создаде тим од 15 луѓе и силно да се позиционира на глобалниот пазар. Еден од основачите на Екселерејт е Иван Неделковски, претприемач кој визијата за …

Continue Reading

Атанасов: И покрај кризата “БРАКО” продолжува со интензивно производство и вложување во развојните програми

Опсервер: По кризата предизвикана од пандемијата токму во моменти кога се очекуваше економијата полека да заздравува се надоврзаа неповолните импликации по стопанството предизвикана од војната во Украина. Како „Брако“ се справува со новосоздадената криза и колку оваа криза влијае врз деловните активности на компанијата? Атанасов: За жал околностите се такви да кога цел свет очекуваше стивнување на пандемијата со Ковид-19 и постепено …

Continue Reading

д-р Ирфан Ахмети: Сакам моите пациенти со дијабетес да имат квалитетен живот

Што значи редовно следење на нивото на шеќер во крвта и како тоа се одразува на квалитетот на живот на луѓето со дијабетес? Редовното следење на нивото на шеќер во крвта е составен дел на мерките за успешното справување со дијабетесот. И за пациентот и за лекарот неопходен е континуиран надзор на гликемиската регулација во организмот, процес во кој мора …

Continue Reading

Интервју со Ирена Трајкова, Intermediate developer во Сеавус

Со малку труд, упорност и знаење, патот до успешен и квалитетен front-end девелопер е загарантиран Развојот на софтверот постојано поминува низ циклуси на промени и надградби, посебно на полето на Front-end програмирањето. Развојот на Front-end се менува толку брзо што може да биде предизвик да се остане во чекор со новите трендови. Во денешно време, работните места за Front-end се …

Continue Reading