Култура

Центарот за култура „Ацо Шопов“ со 27 настани ќе одбележи 99 години од раѓањето на поетот Ацо Шопов

– Центарот за култура „Ацо Шопов“- Штип со богата програма за публиката  ќе одбележи 99 години од раѓањето на великанот и патронот на институцијата, Ацо Шопов. Директорот на Центарот, Горан Трајков, вели дека настаните кои […]

Култура

Објавена книгата „Типологија на писмото“ од Игор Радев

Излезе од печат научната студија „Типологија на писмото“ од д-р Игор Радев во издание на „Македоника литера“. – Оваа книга е компаративно и научно изведена студија за видовите писма во светот, историјата и развојот на […]

Култура

Кинотеката во декември нуди богата понуда на европски класици и домашни филмски остварувања

Декември е последниот месец во годината, месецот пред новогодишните и божиќните празници, месец кога се трошат најмногу пари за убави нешта, се прават ретроспективи на сите активности и случувања од целата година. Овој декември Кинотеката ќе […]

Култура

Концерт на Марија Јакимовска и Билјана Петровска

Во рамки на „Есенски музички свечености“ 2022, во Културно информативниот центар во Скопје вечер ќе се одржи концерт на Марија Јакимовска – флејта и Билјана Петровска – пијано. Јакимовска е родена 1988 година во Скопје, […]

Култура

Изложба на Живко Поповски Цветин

Македонското здружение за култура, обичаи и традиции „Гороцвет” денеска на улица „Македонија“ во Скопје ќе изведе уличен перформанс, во кој ќе бидат вклучени дваесеттина поети, просветни работници, новинари и ученици кои на подарок добиле слика […]

Култура

Изложба „Промоција на хумани вредности“ во Црвен крст Крива Паланка

Во општинската организација на Црвен крст Крива Паланка отворена е изложбата на цртежи од конкурсот на тема „Промоција на хумани вредности“. Активноста, уметничка галерија, ја реализираа младите волонтери од општинскиот Црвен крст, кои распишаа конкурс […]

Култура

Милчо Мисоски добитник на наградата „Караманов 2022“

Авторот Милчо Мисоски е добитник на книжевната награда „Караманов 2022“ за неговиот ракопис „Ефемиди“. Оваа награда се доделува за најдобар необјавен поетски ракопис од македонски автори и автори кои пишуваат на македонски јазик. Одлуката ја […]

Култура

Во Македонска Каменица отворена Младинската ликовна колонија ,,Св.Пантелејмон 2022″

Во Македонска Каменица отворена е Младинската ликовна колонија „Св.Пантелејмон 2022″. Настанот е во организација на Културно-информативниот центар „Романса” од каде информираа дека колонијата се реализира во соработка со НУ Центар за култура „Бели Мугри” од […]

Култура

Одбележани 110 години од раѓањето на Кирил Пенушлиски, основоположник на македонската фолклористика

Институтот за македонска литература со научен собир одбележа 110 години од раѓањето на Кирил Пенушлиски (1912-2004), основоположник на македонската фолклористика, и половина век од објавувањето на целокупниот опус на собирачот на народни умотворби Марко Цепенков, во 10 […]

Култура

По двегодишна пауза поради пандемијата, започнуваат подготовките за Бадниковите поворки

По двегодишна пазуа поради пандемијата со Ковид-19, од денеска започнуваат подготовките за бадниковите поворки на радоста. Здружението „Бадникови поворки“ на денешната конференција одржана во малата концертна сала на Македонска филхармонија, на првиот ден од божиќниот […]