Новата глобализација и инвестиции во зелена транзиција, дигитализација и човечки капитал

22 Јануари 2023, Скопје — Економската теорија, вели дека со специјализација во производството се постигнува поголема ефикасност и се намалува цената на производот. Тоа е суштината на теоријата на компаративни предности на Дејвид Рикардо, која се заснова на придобивките од меѓународната трговија за земјите кои се насочуваат кон специјализирано производство со најмал опортунитетен трошок. За да се разберат ефектите на …

Continue Reading

Гасот е пристигнат во Скопје пред 25 години, а ние и денес се труеме

Според неколку направени студии во врска со загадувањето на воздухот во градот Скопје, главната причина за тоа е загревањето на просториите и тоа најмногу во домаќинствата, но и во разни институции и комерцијални објекти. Кај домаќинствата, загревањето со дрва е главниот извор на загадувањето. Нема сомневање дека тоа е точно бидејќи загадувањето на воздухот се јавува само во грејната сезона. …

Continue Reading

Проф. Цицонков: Загаденост на воздухот и промашен урбанизам на градот Скопје

Деновиве загаденоста на воздухот со ПМ честички во Скопје е многу голема, често пати се наоѓаме меѓу првите пет најзагадени градови во светот. Тоа има катострофални последици врз здравјето на граѓаните. Болниците за белодробни болести се преполни, особено детската болница во Козле која има потреба од двојно поголем капацитет за прием на пациенти. За време на новогодишните празници гледам на …

Continue Reading

Ќе ни требаат ли здравствените работници во Македонија или да ги замениме

Деновиве сме сведоци на протести во Тетово во заштита на докторот во модуларната болница кој некако се најде меѓу обвинетите за целиот случај. Протестите се за поддршка на докторот кој најмалку е одговорен за тоа како се изградени болниците и кој треба да биде сместен во нив. Овој случај отвори многу дилеми во јавноста. Дали и зошто некогаш одиме во …

Continue Reading

Проф. Цицонков: Какво сопствено “ПАРНО“?

Во јавните медиуми често експлоатирана тема е системот за топлификација на градот Скопје, најчесто наречено “парно“ (а не е парно греење). Се поставуваат дилеми дали ќе има природен гас за работа на топланите, или тие ќе работат на нафта или на мазут, итн. На системите за топлификација на градот Скопје се поврзани околу 55 илјади домаќинства, односно околу 150 до …

Continue Reading

Колумна на Азески: Она што требаше да договорам во Брисел, го видов во Истанбул

За минатава недела, долго време ми беше планирана посетата на Брисел седиштето на НАТО, ЕУ и кралството Белгија каде Стопанската комора на Македонија планира отворање на своја канцеларија. Поради пандемијата доста време не бев бил таму да ги посетам нашите партнерски организации. Пред се мислам на Европската комисија каде имав закажано средби околу Коморскиот инвестиционен форум на Западен Балкан, Еурочемберс …

Continue Reading

Ајде по процедури да видиме кој е корумпиран, а не со сила и од позиција на моќ

И осудени и ослободени и обвинети и осомничени и позиција и опозиција и неопределени, па дури и исселени, се радуваме на доаѓањето на тимот од САД кој треба да ни помогне да се справиме со корупцијата. Таа радост е поразителна за начинот на функционирање на системот повеќе од 30 години, но ќе се радуваме уште повеќе ако покрај луѓе и …

Continue Reading

Како бесплатно да го решиме дел од настанатиот сообраќаен хаос

Деновиве во Скопје се случува целосен сообраќаен хаос, а можевме да бидеме светски пример за негова организација. Некако се научивме да за успех го сметаме поправањето на она што самите сме го направиле како проблем. Без да навлегувам во правните аспекти на она што е предмет на судскиот процес околу набавката на Софтверот за сообраќајна анализа, сметам за потребно граѓаните …

Continue Reading

проф. Цицонков: НУЛА (емисии на стакленички гасови; климатски промени)

Ех какво време дојде, да се стремиме кон нула. Уште повеќе, да постигнеме нула. Нула е број кој што означува ништо, нешто што не постои. Во животот во сите сфери кога ќе кажеш нула за било која работа или предмет, тоа значи дека тоа не вреди, не чини, не е добро. За некој човек (личност) знаеме да кажеме дека е …

Continue Reading

Проф. Цицонков: КЛИМАТСКА (НЕ)ПРАВДА И COP27

Конференцијата за климатски промени која што се одржува секоја година под покровителство на Обединетите нации (ОН) наречена COP (Conference of Parties) почна на 6 ноември 2022 и требаше да заврши на 18 ноември. Но како и минатите конференции и оваа имаше продолжение од два дена поради разлики во ставовите на развиените земји и земјите во развој, а главниот проблем се …

Continue Reading