Филмот „1963: ДОБРА НОЌ СКОПЈЕ“ на Илија Павлов прикажува досега необјавени материјали

Филмот „1963: ДОБРА НОЌ СКОПЈЕ“ на Илија Павлов отсега може да се гледа на јутјуб. Направен е со скенирање на 8мм, 16мм и 35мм филмски ленти, а дел од материјалите се досега невидени. Специфично за овој филм е редоследот на кој се прикажани материјалите, со силна употреба на филмскиот јазик. Филмот трае 26 минути како симболика за кобниот 26-ти јули. …

Continue Reading

Џејмс Камерон откри подробности за „Аватар 3“

– Режисерот Џејмс Камерон откри подробности за „Аватар 3“ според кои следниот филм ќе ја истражува и „негативната страна“ на суштествата На’ви… А, ќе прикаже и „различни култури, поинакви од прикажаните досега“. – Сакам да ги прикажам На’ви од поинаков агол, бидејќи досега ги покажав само добрите страни на нив, појасни тој. – Во досегашните филмови, има многу негативни човечки …

Continue Reading

Нови приказни од светот на „Војна на ѕвездите“

Кога Џорџ Лукас „одел од врата на врата“ во холивудските студија за спонзори за неговата идеја за вселенската сага „Војна на ѕвездите“, тој не ни можел да замисли дека ќе отпочне франшиза, т.е. цело множество приказни коешто во 2020 година се проценуваше на вкупно 70 милијарди долари. Покрај деветте филмови од основната приказна, снимен е и цртан филм, па играните …

Continue Reading

Македонскиот филм „Дедо и внук“ на придружната програма на ИФФК „Браќа Манаки“

Придружната или Off-програма на ИФФК „Браќа Манаки“ која се реализира на летната тераса од Офицерски дом во Битола, вечер продолжува со македонскиот игран филм „Дедо и внук“ на режисерот Илија Пиперкоски. Филмот на Пиперкоски во кој кинематографер е Петру Паунеску од Романија, е добитник на бројни награди во земјата и странство, меѓу кои и наградата за најдобар странски филм на престижниот Independent Film …

Continue Reading