Евростат: Албанија петта во Европа по процентот на пад на населението од 1990 година

Албанија е рангирана меѓу земјите кои изгубиле најмногу население по 1990 година кога започнаа брзите политички, економски и демографски промени, јави албанската агенција Балканвеб. – На Денот на населението, Евростат објави податоци за движењето на населението во европските земји. Во 2023 година, во споредба со 1990 година, населението во Албанија е намалено за 15,1 отсто, односно на 2.761.785 жители, од …

Continue Reading

Советот за национална безбедност на Албанија оцени дека иранските кибер напади се пософистицирани и побројни

На денешната седница на Советот за национална безбедност, што ја свика претседателот Бајрам Бегај, фокусот бил ставен на состојбата на кибер безбедноста и преземените мерки за зајакнување на кибер одбраната во Република Албанија. Како што објавија од кабинетот на Бегај на средба е “направена анализа на состојбата со кибер безбедноста и мерките што ги преземаат институциите за зајакнување на кибер …

Continue Reading

Во Албанија во првите четири месеци рекордна бројка од околу 1,7 милиони странски туристи

Рекордна бројка од  речиси 1,7 милиони странски државјани ја посетиле Албанија во првите четири месеци од годинава, што според извештајот објавен од Институтот за статистика (ИНСТАТ) претставува раст од 57 отсто споредено со истиот период минатата година. – Во периодот јануари-април најголем број од странските државјани кои влегле во Албанија се од Европа или  1.626.852, а потоа следат Америка и …

Continue Reading