(Видео) Највисока тревога поради вулкан: серија ерупции на островот во Индонезија

vulkan-erupcija.jpg
Facebook
Twitter
LinkedIn
Telegram
WhatsApp
OKИндонезиските власти прогласија највисоко, четврто ниво на тревога во провинцијата Северен Малуку по серијата ерупции на вулканот Ибу.

Вулканот Ибу, кој се наоѓа на оддалечениот остров Халмахера во источна Индонезија, еруптираше за прв пат на 11 мај, исфрлајќи колона од вулканска пепел висока 5.000 метри, според агенцијата ВНА, додавајќи дека значително зголемување на вулканската активност е снимено од средината на април.

На жителите кои живеат во близина на Ибу и на туристите им беше препорачано да останат на безбедно растојание од четири до седум километри од вулканот и да носат маски за лице во случај на ерупција на пепел. Индонезија, архипелаг дом на 270 милиони луѓе, има 127 активни вулкани.

Индонезија е склона кон вулканска активност бидејќи се наоѓа покрај Огнениот прстен, серија на сеизмички раседи во облик на потковица околу Тихиот Океан. Ибу е еден од најактивните вулкани во Индонезија, кој еруптираше повеќе од 21.000 пати во 2023 година.

Според официјалните податоци од 2022 година, на островот Халмахера живеат повеќе од 700.000 луѓе. Во април, вулканот Руанг во провинцијата Северен Сулавеси еруптираше неколку пати, принудувајќи повеќе од 12.000 жители да се евакуираат на блиските острови.

Facebook
Twitter
LinkedIn
Telegram
WhatsApp
OK