Советот на Тетово го усвои ценовникот за користење на капелата и најави дека објектот ќе профункционира

– На денешната 13-та седница на Советот на Општина Тетово беше усвоен ценовникот за користење на новоизградената капела за православните гробишта, со што, според советниците, се создадени сите услови овој објект да почне да функционира. Поточно, по усвојувањето на денешната одлука и објавување на ценовникот во службен гласник капелата ќе може да отпочне со работа. -Главниот проблем со комората во …

Continue Reading

Втор пат суспендирана реализацијата на ДУП за локацијата на која се предвидени дваесетина згради во Тетово

– Советот на Општина Тетово денеска втор пат изгласа суспензија за детален урбанистички план (ДУП) за урбан блок 57А. Ваква суспензија за овој блок беше направена во декември 2021 година. Овој ДУП беше донесен во време на претходната градоначалничка, на местото на Шумарско-индустрискиот комбинат (ШИК) „Јелак“ каде е предвидено да се градат дваесетина згради за домување и трговски центри. -Суспензијата …

Continue Reading

Се реконструира улицата „Андон Шурков“ во Велес

– Општина Велес денеска започна со реконструкција на дел од улицата „Андон Шурков“на потегот од бензиската пумпа „Црна Река“ до бензиска пумпа на „Макпетрол“, а води и пред ССОУ „Коле Неделковски“. Во текот на изведувањето на градежните работи сообраќајот денеска и во наредните деновите, се до завршување на работите се одвива по одобрен сообраќаен проект за времен режим на сообраќај …

Continue Reading

Најмладите на Велес го одбележаа Денот на шегата

– Најмалите децата од градинките и основните училишта од Велес денеска облечени во секакви костими и маски на своите омилени јунаци од бајките и филмовите со игра и музика традиционално во Младинскиот парк го одбележаа претстојниот празник 1 Април – Денот на шегата. Општина Велес и годинава ја организираше традиционалната Априлијада, во која најмладите, на нивно големо изненадување радост ги …

Continue Reading

Во карбинското село Таринци се гради нов резервоар за вода

– Во карбинското село Таринци ќе се гради нов резервоар за вода, а со тоа и цевковод во должина од 1.100 метри. Со овој резервоар три населени места ќе бидат одвоени во однос на системот за водоснабдување и нема да се соочуваат со проблеми во летниот период. Градоначалникот на Општина Карбинци, Виктор Паунов, очекува проектот да се заврши најдоцна до …

Continue Reading

Со концерти во Битола и Скопје ќе се пренесе дел од творештвото на Јонче Христовски

 – Во Битола и во Скопје, во организација на битолскиот Камерен оркестар, ќе се одржат два концерта посветени на музичкиот великан Јонче Христовски. Според музичарот Ристо Самарџиев, целта е да пренесат само дел од она огромно творештво, што овој великан на македонската музика го има создадено низ годините. На концертот, освен Ристо Самарџиев, меѓу другото ќе настапат и уметниците Виолета …

Continue Reading

Цената на кромидот на штипскиот пазар достигна и до 100 денари за килограм

Расте цената на кромидот, на Градскиот пазар во Штип денеска се продаваше по цена од 80 до 100 денари за килограм. Земјоделците и трговците велат дека стариот кромид е увозен и затоа сè уште држи висока цена, наспроти краставиците и доматите кои бележат мал пад на цените. Раководителот на Градскиот пазар-Штип, Димче Колев вели дека 90 отсто од краставиците и …

Continue Reading

Потпишан договорот за реконструкција на Домот на културата „Тошо Арсов“ во Виница

Општина Виница ја почнува реализацијата на проектот за реконструкција и адаптирање на Домот на културата „Тошо Арсов“, за што денеска беше потпишан договор со изведувачот на градежните работи. Реконструкцијата е дел од проектот „Енергетски ефикасен, пристапен и достапен објект за сите – Општина Виница“ чиј носител е Центарот за развој на Источниот плански регион, а финансиските средства се обезбедени преку …

Continue Reading

Се проширува и уредува патеката за планински велосипедизам во Дојран

Се проширува и уредува патеката за планински велосипедизам во Дојран долж фронтовската линија од Првата светска војна. Информацијата ја сподели градоначалникот, Анго Ангов, кој напиша дека проектот за овој зафат е финансиран од Центарот за развој на Југоисточниот плански регион, а сега се врши машинско израмнување на постојната траса со проширување на одредени места и со пробивање нова траса. – Благодарение на овој проект …

Continue Reading

Владејачкото мнозинство во Прилеп со одлука побара издавање обврзници од 5 милиони евра, опозицијата остро се противи

– Прилепскиот совет ја донесе одлуката да се издаде општинска обврзница со што Прилеп се задолжува за 5 милиона евра. Мнозинството советници на вчерашната целодневна седница ја донесе одлуката да почне постапката за издавање општинска обврзница. Како што објаснува претседателот на Советот Дејан Проданоски, почнува постапката низ сите институции да се проследи информацијата за солвентноста на буџетот на Општината. -Ќе …

Continue Reading