Зошто на полицијата во Австрија и требале четири дена да го утврди идентитетот на жената од видеото, објаснува српскиот амбасадор од Виена

фф-1.jpg
Facebook
Twitter
LinkedIn
Telegram
WhatsApp
OKВо случајот со исчезнувањето на двегодишната Данка од Бор, што предизвика огромно внимание и вознемиреност во јавноста, дојде до пресврт што уште еднаш предизвикува тензија и исчекување. Имено, по четири дена интензивна потрага, се покажа дека девојчето од снимката од Виена сепак не е Данка, туку ќерка на Романката А.Ц.С.(36) која живее во истиот град.

Српскиот амбасадор од Виена, Марко Благојевиќ објасни зошто на полицијата во Австрија и требале четири дена да го утврди идентитетот на жената од видеото.

Утврдено е дека лицата од видеото не се поврзани со исчезнувањето и дека девојчето е ќерка на еден од лицата на видеото и дека не е Данка Илиќ – рече тој и додаде:

„Тие имаат малку различни процедури.Направија прелиминарни истраги, но ништо не можеа да го направат без обвинител, тој последен чекор, утврдување на идентитетот и апсење луѓе ако имаат нешто со тоа или се поврзани со тоа. Законот е малку поинаков, тие немаат систем како нас, немаат систем „Најди ме“ што го користиме и кај нив, не е легално тоа да се прави пред одлуката на судот“, рече српскиот амбасадорк во Австрија.

Тој објаснува дека овој случај бил приоритет.

„Сите работеа на овој случај како приоритет. Сè што направивме заедно имаше ефект на брзо утврдување“ – заклучи Марко Благојевиќ.

Facebook
Twitter
LinkedIn
Telegram
WhatsApp
OK