ЕУ во извештајот за човекови права наведува дека ситуацијата на северот на Косово и понатаму е предизвикувачка

eu
Facebook
Twitter
LinkedIn
Telegram
WhatsApp
OK

Во извештајот за човековите права, Европската унија посочи дека ситуацијата на северот на Косово останува предизвикувачка, особено во врска со корупцијата, организираниот криминал и условите за слобода на изразување, вклучително и напади врз медиумски професионалци.Во извештајот се наведува дека масовното повлекување на косовските Срби од јавните институции и последователното воспоставување контролни пунктови имало негативно влијание врз безбедноста и оти судскиот систем и полицијата функционираат со значително намален капацитет, пренесе Бета.

-Косово уживаше политичка стабилност во 2022 година, каде Владата имаше солидно мнозинство во Собранието. Овој политички амбиент беше поволен за Косово да ги зголеми своите напори за зајакнување на демократијата и владеењето на правото. Сепак, работата на Собранието продолжи да биде негативна погодени од поларизирана политичка атмосфера и немање кворум за одлучување, се вели во извештајот.

Се проценува и дека во 2022 година ќе има повторени кризи во односите меѓу Косово и Србија и се наведува дека ситуацијата на терен е сè уште кревка.

Во извештајот се нагласува дека Косово мора да направи повеќе за спроведување на законот за основни човекови права, иако, како што понатаму се наведува, правната рамка за човековите права на Косово ја гарантира заштитата на основните права и е во согласност со европските стандарди.

-Капацитетот на Владата да ги промовира и следи политиките и законите за фундаменталните права бара подобрување, вклучително и координација на механизмите за заштита на човековите права, родовата еднаквост и немнозинските заедници, и на централно и на локално ниво, се наведува понатаму во извештајот.

Facebook
Twitter
LinkedIn
Telegram
WhatsApp
OK