Американскиот амбасадор во Приштина: Дијалогот меѓу Косово и Србија мора да заврши со взаемно признавање

y.jpg
Facebook
Twitter
LinkedIn
Telegram
WhatsApp
OKАмериканскиот амбасадор во Косово Џефри Ховениер денеска во Приштина изјави дека процесот на дијалог меѓу Косово и Србија треба да заврши со взаемно признавање и повторно побара Косово и Србија да ги спроведат обврските од процесот на дијалог.

„Мораме да се вклучиме заедно и колективно во овие политички предизвици. Посебно за Косово, бидејќи работам и живеам овде, имаме предизвик да ги репозиционираме односите со Србија. И Косово мора да работи заедно со Србија за да ја поттикне агендата напред“, рече Ховениер за време на неговото обраќање на Самитот за Западен Балкан 2024 година.

Тој додаде дека голем број американски функционери, меѓу кои и тој, трошат многу време на потребата Косово и Србија целосно да ги спроведат обврските што ги добија преку процесот што го овозможи ЕУ.

„Завршувањето на овој процес мора да биде взаемно признавање меѓу двете земји, бидејќи ништо помалку од ова ја исполнува визијата што ја имаме за целосна, слободна, просперитетна и мирна Европа, особено ако се има предвид можната нестабилност што може да следи“, рече тој.

Facebook
Twitter
LinkedIn
Telegram
WhatsApp
OK