„Ајфон“ од првата генерација продаден за над 190.000 долари

iPod_touch_1359159c
Facebook
Twitter
LinkedIn
Telegram
WhatsApp
OK

– На настанот „Макворлд“ во 2007 година, сега починатиот директор на „Епл“, Стив Џобс тогаш го претстави „Епл ајфон“ – револуционерен уред којшто ја промени историјата на дигиталната технологија.Во тоа време, основниот модел со четири гигабајти меморија чинеше 500 долари, а верзијата од осум ГБ – 600 долари со двегодишен договор со „АТ&Т“. Примероците од првиот модел денес чинат многу повеќе. Во февруари, на пр., таков „Ајфон“ на наддавање беше продаден за 63.000 долари, по почетна цена од 2.500 долари, и тоа како уред во неотворено пакување.

За „новиот“ стар „Ајфон“ во кутија, со четири ГБ меморија, понуден преку „Ел-си-џи окшнс“, којшто првично се очекуваше да достигне цена меѓу 50.000 и 100.000 долари со почетна цена од 10.000 долари, на крајот купувачот платил дури 190.372 долари.

Очигледно, овие денесka ретки примероци од првата генерација „Ајфони“ се сметаат за „свет грал“ меѓу колекционерите.

Инаку, „Епл“ го прекина производтвото на моделот со четири ГБ на 5 септември 2007 година, два месеци откако уредот се појави на пазарот. Интересно, денеска, првично помалку успешниот „Ајфон“ со осум ГБ меморија, сега чини три до четири пати повеќе од првиот модел.

Facebook
Twitter
LinkedIn
Telegram
WhatsApp
OK