–>

Венеција ќе им наплаќа влез на туристите

Венеција-ќе-им-наплаќа-влез-на-туристите.jpg
Facebook
Twitter
LinkedIn
Telegram
WhatsApp
OK

Венеција планира да воведе билети од пет евра за еднодневни патници следната година со цел да се обиде да управува со пристигнувањето на туристите, објави градскиот совет.

Билетот ќе се воведува пробно 30 дена, а фокусот ќе биде главно на пролетните одмори и летните викенди, кога бројот на туристи е на врвот. Сите посетители над 14 години би го платиле.

Целта беше да се најде „нова рамнотежа меѓу правата на оние кои живеат, студираат или работат во Венеција и оние кои го посетуваат градот“, рече советникот за туризам на градот Симоне Вентурини. Планот, првпат откриен во 2019 година, најпрво беше одложен поради Ковид-19, а подоцна и поради технички и процедурални причини. Во меѓувреме, посетителите се насобраа во Венеција, а странците често се побројни од 50.000 жители во самиот центар на градот.

Прекумерниот туризам долго време е проблем за кревкиот лагунски град. Експертите на УНЕСКО во јули препорачаа Венеција и нејзината лагуна да се додадат на листата на загрозено светско наследство и тврдат дека Италија не прави доволно за да го заштити градот од ефектите на климатските промени и масовниот туризам.

Facebook
Twitter
LinkedIn
Telegram
WhatsApp
OK