–>

Словенија воведува надзор на границите поради безбедносни закани

Словенија-воведува-надзор-на-границите-поради-безбедносни-закани.jpg
Facebook
Twitter
LinkedIn
Telegram
WhatsApp
OKСловенечката влада одлучи од сабота да воведе надзор на границите со Хрватска, објави агенцијата СТА.

Како што објасни вчера министерот за внатрешни работи на Словенија, Боштјан Поклукар, станува збор за предлог за привремена мерка поради зголеменото ниво на процена на терористичка закана во земјите од Европската Унија. Деталите за одлуката ќе бидат објавени во текот на денот.

Италија ја извести Словенија дека првично ќе воведе гранични контроли за десет дена со можност за продолжување. Италијанскиот министер за внатрешни работи, Матео Пјантедоси, го информирал својот словенечки колега Боштјан Поклукар дека суштината на воведувањето на оваа привремена мерка е спречување на тероризмот и организираниот криминал. Двајцата министри се согласија дека западнобалканската рута, која внимателно ја следат словенечките и италијанските безбедносни служби, може да биде атрактивен коридор за потенцијална радикализација.

Facebook
Twitter
LinkedIn
Telegram
WhatsApp
OK