Поплави на истокот на Чешка по обилните дождови

Screenshot-2024-07-01-164601.jpg
Facebook
Twitter
LinkedIn
Telegram
WhatsApp
OKОбилните дождови предизвикаа поплави во источниот дел на Чешка, соопштија службите за вонредни состојби.

Во Злин, индустриски град на околу 250 километри југоисточно од Прага, во близина на границата со Словачка, имаше повеќе од 300 интервенции.

Се користат пумпи за сушење на подрумите и приземјето на зградите, а службите ги отстрануваат и паднатите дрвја од коловозите.

На улиците на селото Сажовице западно од Злин водата се искачи и до еден метар. Десетина луѓе мораа да бидат евакуирани од своите домови.

Во Рачкова, село северно од Злин, повеќе од 40 згради беа поплавени, вклучувајќи општински канцеларии и училиште.

Потоците на места се претворени во реки. Штетата се мери во милиони евра.

Facebook
Twitter
LinkedIn
Telegram
WhatsApp
OK