Кина нема да учествува на мировната конференција за Украина

dzinping.jpg
Facebook
Twitter
LinkedIn
Telegram
WhatsApp
OKКина потврди дека нема да присуствува на мировната конференција за Украина, организирана од Швајцарија следниот месец, изјавија четири извори со директно знаење за ова прашање.

Пекинг ја отфрли поканата бидејќи условите за нивно учество, вклучително и учеството на Русија и Украина, не беа исполнети, изјавија изворите.

Неутралната швајцарска влада бара широка излезност од целиот свет на самитот од 15 до 16 јуни, за кој Берн се надева дека ќе го отвори патот за мировен процес во Украина. Москва не беше поканета.

Кина им рече на дипломатите оваа недела дека условите кои не се исполнети вклучуваат дека конференцијата треба да ја признае и Русија и Украина, дека сите страни треба да учествуваат подеднакво и дека сите предлози треба да се дискутираат праведно, рече еден од изворите.

Пекинг го поддржува свикувањето на мировна конференција признаена од двете страни со еднакво учество од сите страни, изјави во понеделникот портпаролот на Министерството за надворешни работи. Рускиот министер за надворешни работи Сергеј Лавров во четвртокот предложи Кина да организира мировна конференција на која би можеле да учествуваат Русија и Украина.

Facebook
Twitter
LinkedIn
Telegram
WhatsApp
OK