Италија повторно и се враќа на нуклеарната енергија

nuklearka_@3424243
Facebook
Twitter
LinkedIn
Telegram
WhatsApp
OK

– Долниот дом на италијанскиот Парламент денеска го одобри предлогот претставен од владејачкото мнозинство, за разгледување на можноста за обнова на нуклеарната енергија во земјата.Италија ги затвори своите нуклеарни централи во 1990 година по референдумот во 1987 година за нуклеарната енергија, што уследи по несреќата во Чернобил.

Со предлог се повикува владата „да ја процени можноста за вклучување на нуклеарната енергија како алтернативен, чист извор на производство на енергија во националниот енергетски микс за да се забрза декарбонизацијата на Италија.

Facebook
Twitter
LinkedIn
Telegram
WhatsApp
OK