Апелацискиот суд го одби барањето на Трамп за укинување на забраната за јавен говор

tramp-d.jpg
Facebook
Twitter
LinkedIn
Telegram
WhatsApp
OKАпелациониот суд во Њујорк го отфрли барањето на Доналд Трамп за укинување на забраната за јавно говорење во судскиот процес за поткуп, кој второстепено се води против поранешниот американски претседател.

Највисоката судска инстанца го отфрли барањето повторно да ја разгледа забраната за јавно говорење, што му ја наметна, на поранешниот претседател, судијата што води кривична постапка против Трамп за поткуп, јавува Еј-би-си Њуз.

Судијата Хуан Меркан му забрани на Трамп јавно да зборува за сведоци, поротници и други лица поврзани со неговиот криминален случај, кој заврши со пресуда минатиот месец.

Апелациониот суд ја потврди забраната за јавен говор, објаснувајќи дека судијата Меркан „правилно ги избалансирал правата на Трамп според Првиот амандман“.

Facebook
Twitter
LinkedIn
Telegram
WhatsApp
OK