–>

Американски затвореник не сака врз него да се тестира нов метод на егзекуција

Американски-затвореник-не-сака-врз-него-да-се-тестира-нов.jpg
Facebook
Twitter
LinkedIn
Telegram
WhatsApp
OKЕден осуденик на смрт од Алабама не сака да биде првиот човек што ќе биде погубен со азот. Новиот метод на егзекуција со азотна хипоксија предизвикува смрт, принудувајќи го затвореникот да дише само азот, лишувајќи го од кислород. Властите во Алабама сакаат да го погубат Кенет Смит користејќи го овој метод, но адвокатите на затвореникот тврдат дека тој не треба да се користи како „тест“.

Адвокатите на Смит тврдеа дека државата објавила малку информации за тоа како ќе функционираат егзекуциите со азот, нарекувајќи го методот „недокажан“. Азотната хипоксија е одобрена за употреба во три американски сојузни држави, но се уште не е користена при егзекуции.

Азотот сочинува 78% од воздухот што луѓето го дишат и е безопасен кога се дише со соодветна количина на кислород. За време на егзекуцијата, на затвореникот ќе му биде ставена маска на лицето и ќе му се замени воздухот со азот додека не им застане срцето.

Поддржувачите на новиот метод сугерираа дека тој ќе биде безболен, но противниците се убедени дека се работи за човечко експериментирање. Трип Питман, поранешниот сенатор на државата Алабама кој го предложи новиот метод на егзекуција, ги оспори критиките дека методот бил експериментален.

Тој посочи дека иако ниту една држава не ја спровела смртната казна со азот, луѓето умреле при вдишување азот при индустриски несреќи и обиди за самоубиство, така што ефектите се познати. Адвокатите на Смит рекоа дека тој „веќе поминал низ еден неуспешен обид за егзекуција“ во ноември кога државата се обидела да го убие со смртоносна инјекција.

Смит беше осуден за убиство на Елизабет Сенет во 1988 година. Обвинителите тврдеа дека Смит бил еден од двајцата мажи кои платиле по 1.000 долари за да ја убијат Сенет во име на нејзиниот сопруг, кој бил длабоко во долгови и сакал да наплати од осигурување.

Facebook
Twitter
LinkedIn
Telegram
WhatsApp
OK