Шаќири на одбележувањето на јубилејот по повод 20 години Е-бизнис департман на Економскиот факултет при УКИМ

shakiri
Facebook
Twitter
LinkedIn
Telegram
WhatsApp
OK

Да бидеш лидер во својата струка, а истовремено и да ги поставуваш темелите за изучување на е-бизнисот како гранка од економијата, пред сè значи да имаш визија и смелост да чекориш по трнливиот пат, за да можеш да создадеш стручни лица кои ќе го предводат тргувањето на пазарот на стоки и услуги користејќи ги современите дигитални алатки.

Ова го истакна министерот за образование и наука Јетон Шаќири на одбележувањето на јубилејот по повод 20 години Е-бизнис департман при Економски факултет-Скопје, соопштија денеска од Министерство за образование и наука.

– Со брзиот технолошки развој и особено со развојот на интернетот и социјалните медиуми, компаниите се исправени пред предизвикот континуирано да се прилагодуваат на тие промени и да бидат генератори на иновации и нови бизнис модели базирани на технологии, со цел да држат чекор со конкуренцијата на домашниот и меѓународниот пазар. Дигиталната трансформација на работењето е од клучно значење за постигнување деловен успех, но и за опстанок во глобалното и динамично окружување и во приватниот и во јавниот сектор, рекол Шаќири.

Клучната алка, напоменал министерот, за реализација на овие стратегиски активности е стручниот и компетентен кадар кој ќе може во целост да одговори на овие предизвици.

– Креирањето кадри, подготвени да одговорат на модерното денешно време, ми дава за право да изразам огромна благодарност за Вашето досегашно залагање, но и порака до еден од најстарите факултети во земјава, Економскиот факултет да продолжи по својот пат, да биде инвентивен во студиските програми и носител на промените, изјавил министерот Шаќири.

Facebook
Twitter
LinkedIn
Telegram
WhatsApp
OK