–>

Спасовски: кога дојдов во МВР имаше само еден хеликоптер, сега почнавме со гаснење на пожари со три

1692948018_spasovski.jpg
Facebook
Twitter
LinkedIn
Telegram
WhatsApp
OK

Министерот за внатрешни работи, Оливер Спасовски, на ФБ им честита на припадниците на МВР и Одделот за воздухопловни единици.

„Благодарение на успехот на припадниците на Хеликоптерската единица за полициски намени и на Хеликоптерската единица за посебни намени при Одделот за воздухопловни единци, кои дејствуваа во гасење пожари низ државата – во реонот на Свети Николе, реонот на Дојран, реонот на Богданци, реонот на Демир Капија, велешка Отовица, Гоцева Шума, кочанските села Соколарци, Врбјани и Жиганци, на територија на Општините Чешиново-Обелешево, Кривогаштани, Сарај, велешко село Богомила, реонот на езерото Мантово, како и кај Лозово, тие беа ставени под контрола“, напиша Спасовки.

Вели дека користени се хеликоптерите на МВР (Мi171 и Bell412, Bell212). Со околу 200 налети и прецизно исфрлени околу 470 тони вода врз најкритичните точки, како и со помош на локалните пожарникари, што пожарите се изгаснати.

„Кога го преземав раководењето со МВР, имаше само еден хеликоптер во функција, а од 2021 почнавме со гаснење на пожари со три хеликоптери. Воедно, очекуваме за скоро време да се реализира проектот за хеликоптер за медицински транспорт за лица“, вели првиот човек на МВР.

Facebook
Twitter
LinkedIn
Telegram
WhatsApp
OK