Поради високите температури, МОН препорачува основните училишта да работат со скратени наставни часови

IMG_4387-800x533.jpg
Facebook
Twitter
LinkedIn
Telegram
WhatsApp
OKСо оглед на високите температури кои ја зафатија територијата на Република Северна Македонија, а имајќи предвид дека наставната година за учениците од основните училишта трае до 17.06.2024 година, Министерството за образование и наука препорачува:

– Основните училишта наставата да продолжат да ја реализираат со скратени наставни часови, но да се внимава да се запази суштината на наставната материја која се изучува;

– Училниците и другите простории кои се користат во училиштето постојано да се проветруваат;

– Да се насочуваат учениците и да им се дава можност да консумираат поголемо количество на вода;

– Да им се препорача на учениците да не консумираат масна храна и храна која содржи поголемо количество на шеќери за време на училишниот ден.

Овие препораки се дел од Општите препораки за заштита од топлотен бран на Центрите за јавно здравје, а согласно Здраствениот акциски план за превенирање на последиците од топлотните бранови врз здравјето на граѓаните на Република Северна Македонија, велат од МОН.

Facebook
Twitter
LinkedIn
Telegram
WhatsApp
OK