Герасимовски: Првачиња, Вашите успеси се и наши успеси, вие сте нашата гордост и иднина

Герасимовски-Првачиња-Вашите-успеси-се-и-наши-успеси-вие-сте.jpg
Facebook
Twitter
LinkedIn
Telegram
WhatsApp
OKРадост, возбуденост и детска смеа во Паркот на Франкофонијата. Првачињата, во рамки на Детската недела, денеска положија заклетва за прием во Светската детска организација. Во еден глас, сложно, ветија дека ќе бидат вредни и успешни ученици и дека ќе ги почитуваат наставниците. На свеченоста која ја организираше Општина Центар, првачињата ги поздрави и им упати честитки, градоначалникот Горан Герасимовски.

„Драги првачиња, чест ми е што сум денеска овде со вас, на овој свечен ден кога со заклетва станувате дел од Детската организација, најголемото светско семејство во кое рамноправно членуваат дечиња од сите светски меридијани, без разлика на бојата на кожата, без разлика на кој јазик зборуваат и со какво писмо пишуваат. Но, вие сигурно знаете дека оваа заклетва не е мала работа. Ветувањата кои ги давате мора да ги исполните. Тоа значи, дека треба да бидете вредни и дека треба да ги почитувате наставниците и тогаш петките сами ќе си дојдат! А ние возрасните ви ветуваме дека ќе ви обезбедиме среќно детство и квалитетно образованите, бидејќи вие сте нашата гордост, богатство и иднина. Затоа правиме се за да ги подобриме условите во кои учите, растете и се развивате. Вашите успеси се и наши успеси“, порача Герасимовски.

Градоначалникот Герасимовски на првоодделенците уште еднаш им посака успех во учењето, но и ги потсети дека се уште се само деца и да не ги заборават дружењето и игрите.

Свеченоста ја збогатија и хористите од училиштата „Кочо Рацин“ и „Коле Неделковски“ со изведбите на Ода на радоста и Државната химна. На голема радост на децата театарот ХИТ Скопје ја изведе детската комедија „Разгалениот принц“, велат од општината.

Општина Центар обезбеди и пригодни подароци со дидактички материјали за првачињата. Приемот на учениците од првите одделенија во Детската организација традиционално се случува во рамките на неделата посветена на децата.

Facebook
Twitter
LinkedIn
Telegram
WhatsApp
OK