Грешка што многумина ја прават: Еве зошто не треба да го оставате полначот во штекер

полнач
Facebook
Twitter
LinkedIn
Telegram
WhatsApp
OK

Дали сте од оние луѓе кои го приклучуваат полначот во штекерот и го оставаат така дури и откако ќе ви се наполни уредот и понекогаш може да остане така со денови?

Во продолжение прочитајте зошто не треба да го правите ова и какви негативни ефекти може да има оваа грешка.

Компаниите на Мејер, компанија за греење, климатизација, водовод и електрична енергија, предупредуваат на три негативни страни од долгото оставање на полначот во штекерот.

Опасност од пожар
Една од најголемите опасности да го оставите полначот на телефонот вклучен е ризикот од пожар. Ако вашиот полнач се прегрее, нешто може да се запали. Ова е особено опасно ако го оставите полначот вклучен преку ноќ, бидејќи можеби нема да бидете наоколу за да го забележите пожарот.

Високи сметки за струја
Друга лоша страна да го оставите полначот на телефонот вклучен е тоа што може да ви ги зголеми сметките за струја. Дури и кога телефонот не е поврзан со полначот, самиот полнач сè уште троши енергија. Значи, ако го оставите цело време вклучено, на крајот би можеле да потрошите многу пари на вашата сметка за струја.

Троши енергија
Оставањето на полначот на телефонот приклучен не само што ги зголемува сметките за струја, туку и троши енергија. Кога ќе го оставите вклучен полначот, дури и ако телефонот не е поврзан со него, полначот сè уште користи струја од штекерот. Тоа значи дека целата таа потрошена енергија оди за загревање на вашиот дом и го прави воздухот уште позагаден.

Facebook
Twitter
LinkedIn
Telegram
WhatsApp
OK