Вести

Светски ден на дијабетесот: Навремено откривање, терапија, физичка активност и здрав начин на живот

Навременото откривање на дијабетесот, адекватната и навремена терапија, здравиот начин на исхрана, физичкатa активност и избегнување на стресот се клучни во борбата и компликациите со оваа болест, беше истакнато на одбележувањето на 14 Ноември, Светски ден […]

Вести

Во пораст бројот на заболени од дијабетес, регистрирани 120 илјади пациенти

Бројот на заболени од дијабетес во Република Македонија е во пораст. Од 120.000 пациенти со дијабетес, 40.000 примаат инсулинска терапија. Според податоците, во 2015 година преваленцата на дијабетесот изнесувала пет проценти, а во 2017 година […]

Здравје

Прва несродна трансплантација на матични хематопоетски клетки извршена на Хематологија

Прва несродна трансплантација на матични хематопоетски клетки минатата недела првпат во Република Македонија, успешно е извршена на Универзитетската клиника за хематологија врз 22-годишен пациент од Скопје. Со овој зафат македонското јавно здравство стана дел од мапата […]

Здравје

Форум „Што е потребно за добра контрола на дијабетесот и среќно семејство“

Форум на тема „Што е потребно за добра контрола на дијабетесот  и среќно семејство“ ќе се одржи денеска во СЦ „Борис Трајковски“, во организација на Асоцијацијата за детски дијабетес на Македонија Баланс МК. На форумот […]

Доза Здравје

Најкорисните хранливи материи за црниот дроб во зимските месеци

За да може црниот дроб да функционира добро во зима кога „има повеќе работа за него“, било поради лекови против грип и настинки, или поради поголемото количество алкохол за време на празниците, потребно е да […]

Доза Здравје

Седењето поштетно од цигарите

Истражување спроведено на 122.000 лица кои трчале на подвижна лента, посочува дека речиси постојаното седење е поштетно од цигарите, дијабетесот, па и од срцевите болести. – Лошата телесна форма, слабите резултати од лентата за трчање […]

Здравје

„Сајанс алерт“: Загадениот воздух може да предизвика аутизам кај децата

Изложеноста на одреден вид загаден воздух во раното детство може значително да го зголеми ризикот од развој на симптоми поврзани со нарушувања од аутистичен спектар (АСД), се наведува во новото истражување на научници од Универзитетот […]

Вести

Голем е интересот за вакцинација против сезонски грип

Мошне голем е интересот за вакцинација против сезонски грип, изјави денеска раководителот на Одделението за епидемиологија при Центарот за јавно здравје Скопје, Билјана Даниловска. Вакцинацијата се одвива во повеќе ординации, во едни, како што посочи, […]

Здравје

Не сите мозолчиња треба сами да ги истиснуваме

Д-р Сандра Ли, попозната како д-р Пимпл Попер е Јутјуб ѕвезда која својата „популарност“ ја стекна со стручниот третман на своите клиенти со мозолчиња. Како што самата вели, нејзина цел не е да привлече гледаност […]

Здравје

Вниманието на таткото има огромно значење за умствениот развој на бебето

Ново британско истражување посочува дека вниманието на таткото, особено во првите три месеци од раѓањето, има огромно значење за умствениот развој на бебето и неговите способности. Во студијата објавена во „Инфант Ментал Хелт“, учествувале 128 […]