Ќе ни требаат ли здравствените работници во Македонија или да ги замениме

Деновиве сме сведоци на протести во Тетово во заштита на докторот во модуларната болница кој некако се најде меѓу обвинетите за целиот случај. Протестите се за поддршка на докторот кој најмалку е одговорен за тоа како се изградени болниците и кој треба да биде сместен во нив. Овој случај отвори многу дилеми во јавноста. Дали и зошто некогаш одиме во …

Continue Reading

Проф. Цицонков: Какво сопствено “ПАРНО“?

Во јавните медиуми често експлоатирана тема е системот за топлификација на градот Скопје, најчесто наречено “парно“ (а не е парно греење). Се поставуваат дилеми дали ќе има природен гас за работа на топланите, или тие ќе работат на нафта или на мазут, итн. На системите за топлификација на градот Скопје се поврзани околу 55 илјади домаќинства, односно околу 150 до …

Continue Reading

Колумна на Азески: Она што требаше да договорам во Брисел, го видов во Истанбул

За минатава недела, долго време ми беше планирана посетата на Брисел седиштето на НАТО, ЕУ и кралството Белгија каде Стопанската комора на Македонија планира отворање на своја канцеларија. Поради пандемијата доста време не бев бил таму да ги посетам нашите партнерски организации. Пред се мислам на Европската комисија каде имав закажано средби околу Коморскиот инвестиционен форум на Западен Балкан, Еурочемберс …

Continue Reading

Ајде по процедури да видиме кој е корумпиран, а не со сила и од позиција на моќ

И осудени и ослободени и обвинети и осомничени и позиција и опозиција и неопределени, па дури и исселени, се радуваме на доаѓањето на тимот од САД кој треба да ни помогне да се справиме со корупцијата. Таа радост е поразителна за начинот на функционирање на системот повеќе од 30 години, но ќе се радуваме уште повеќе ако покрај луѓе и …

Continue Reading

Како бесплатно да го решиме дел од настанатиот сообраќаен хаос

Деновиве во Скопје се случува целосен сообраќаен хаос, а можевме да бидеме светски пример за негова организација. Некако се научивме да за успех го сметаме поправањето на она што самите сме го направиле како проблем. Без да навлегувам во правните аспекти на она што е предмет на судскиот процес околу набавката на Софтверот за сообраќајна анализа, сметам за потребно граѓаните …

Continue Reading

проф. Цицонков: НУЛА (емисии на стакленички гасови; климатски промени)

Ех какво време дојде, да се стремиме кон нула. Уште повеќе, да постигнеме нула. Нула е број кој што означува ништо, нешто што не постои. Во животот во сите сфери кога ќе кажеш нула за било која работа или предмет, тоа значи дека тоа не вреди, не чини, не е добро. За некој човек (личност) знаеме да кажеме дека е …

Continue Reading

Проф. Цицонков: КЛИМАТСКА (НЕ)ПРАВДА И COP27

Конференцијата за климатски промени која што се одржува секоја година под покровителство на Обединетите нации (ОН) наречена COP (Conference of Parties) почна на 6 ноември 2022 и требаше да заврши на 18 ноември. Но како и минатите конференции и оваа имаше продолжение од два дена поради разлики во ставовите на развиените земји и земјите во развој, а главниот проблем се …

Continue Reading

Буџет за одржување на економскиот раст за време на криза и забрзување на среден рок

Следната недела во Собранието започнува дискусијата за Буџетот за 2023 година. Продолжува демократскиот процес на носење на најсеопфатниот план на политики и мерки на Владата во текот на една фискална година. Очекувам интересот за дискусија годинава да биде голем, со оглед на тековниот глобален контекст, но и новите карактеристики на буџетот, поради новиот Закон за буџети. Добро е да има …

Continue Reading

Проф. Цицонков: За климатските промени, од друг агол

Од 6 до 18 ноември 2022 се одржува 27-та конференцијата на Обединетите Нации (ОН) за климатски промени наречена COP (Conference of Parties) во египетското туристичко место Шарм ел-Шеик. Оваа конференција се одржува кон крајот на годинава во која се забележани разорни поплави и невидени топлински бранови, силни суши и страшни бури, голем број временски катастрофи, со очигледни знаци за климатска …

Continue Reading

Буџет 2023: Поддршка за граѓаните и фирмите во кризата и ветeр во грб на економијата

Отчетноста е дел од фискалната транспарентост, која е највисокиот степен на контрола на јавните финансии. Oттаму, деталното и разбирливо образложување на предлог-буџетот, најзначајниот фискален документ кој се носи секоја година, е од суштинско значење за доброто управување со јавните финансии. Буџетот е многу повеќе од биланс на приходи и расходи. Тој е сеопфатен план на сите политики и мерки кои …

Continue Reading