–>

Рама: Во планината Шпираг пронајдено е големо количество висококвалитетен гас и нафта

rama_4566546
Facebook
Twitter
LinkedIn
Telegram
WhatsApp
OK

Албанскиот премиер Еди Рама соопшти дека во планината Шпираг кај Берат е пронајдено големо количество висококвалитетен гас и нафта.

Тој на социјалните мрежи напиша дека по речиси десет години работа и достигнување на длабочина од 6002 метри, веќе се подготвува конечниот тест за стабилноста на подземниот притисок за извлекување нафта и гас на површината, што доколку се покаже дека е успешна според премиерот, ќе „влијае на иднината на земјата и на енергетската иднина на Европа“.

„Од посетата на местото на големата надеж за Албанија 2030, каде по титанска работа од речиси десет години и достигнување на 6002 метри длабоко во земјата, допрена е голема резерва на гас и нафта со највисок квалитет. Во меѓувреме, за негово извлекување се подготвува решавачкиот тест за стабилноста на подземниот притисок, кој во случај на успех ќе значи историски скок во економскиот живот на државата. Ви посакувам убав ден“, напиша албанскиот премиер.

Рама објавува и видео од посетата на местото каде што испитувања врши холандската компанијата „Шел“.

Facebook
Twitter
LinkedIn
Telegram
WhatsApp
OK