Учениците во Србија почнуваат со настава, „Рибникар“ уште без настава

srbija-policija
Facebook
Twitter
LinkedIn
Telegram
WhatsApp
OK

Сите ученици во Србија од денеска се враќаат на редовна настава, освен во ОУ „Владислав Рибникар“ каде беше извршено масовно убиство. Владините мерки стапуваат на сила, а од утрово распоредени се полицајци во сите 1.800 училишта во земјава кои ќе бидат присутни на сите јавни места каде што се собираат голем број граѓани, јави дописникот на МИА од Белград.На влезот во основното училиште „Владислав Рибникар“ има четворица полицајци, цвеќе и свеќи што ги оставаат граѓаните. Нема настава, а од денеска ќе се организира продолжен престој за учениците од одделенската настава, од прво до четврто одделение. Наставата за сите ученици треба да започне во среда на 10 мај, седмиот ден од невидената трагедија.

Министерството за образование, здравство, УНИЦЕФ, Тимот за интервенција во психолошка криза, Филозофскиот факултет, Здружението на психолози, Тимот за кризни состојби на училиштето и вработените во ова училиште подготвија План за интервенција во кризи, кој предвидува поддршка на децата, родителите и вработените, индивидуално и групно и подготовка за враќање на училиште.

Поддршка ќе даваат и психијатри и психолози од Заводот за ментално здравје, Клиниката за психијатрија на Клиничкиот центар на Србија и Друштвото на психолози.

Враќањето на учениците на училиште во комуникација со родителите треба да го организира Училишниот тим за кризни интервенции.

Помошта се планира и за учениците од сите училишта во Србија, бидејќи самото сознание за трагедијата е траума за многумина, особено за децата и наставниците.

Facebook
Twitter
LinkedIn
Telegram
WhatsApp
OK