Одложена комеморацијата за убиените ученици во „Рибникар“, родителите испратија седум барања до државата

ribnikar
Facebook
Twitter
LinkedIn
Telegram
WhatsApp
OK

За денеска најавената комеморација за трагично настраданите ученици од ОУ Владислав Рибникар која требаше да се одржи во Собранието на град Белград е одложена, а родителите на децата од ова училиште до државата испратија седум барања, јави дописникот на МИА од Белград.

Рокот за одговор на државата и надлежните органи е една недела. Целиот Совет на родители на ова училиште застана зад нивните барања.

1. Бараме реконструкција на настанот, објаснување како се случил, како тече истрагата и во која фаза е.

2. Професионално да им се објасни на родителите што ќе биде со детето убиец и каков е статусот на неговите родители, бидејќи кај децата постои голем страв дека ќе биде пуштен на слобода.

3. Тим од надворешни психолози и психијатри кои редовно ќе работат со учениците од VII/2 одделение без учество на училишниот педагог и психолог, заради обезбедување непристрасност. Родителите мора писмено да бидат информирани за програмата, како ќе работат со децата и да им бидат доставени биографиите на сите професионалци вклучени во програмата.

4. Доколку се одлучи учебната година да се продолжи за VII/2 час, мора да се најде начин да не влегуваат во училиштето преку главниот влез и да имаат настава во една од училниците на малиот излез.

5. Бараме целосно реновирање на училиштето од 1 септември.

6. Даваме целосна поддршка на целиот наставен кадар.

7. Бараме да се утврди целосната одговорност на лицата кои го објавија списокот со имињата од VII/2 одделение кој го обиколи светот, како и сликите на децата и родителите и за тоа да бидат санкционирани.

-Овој допис е испратен до МВР, до обвинителството и до сите други надлежни органи. Бараме само да не молчат и да бидеме информирани што се случува по овие прашања, се наведува во барањето на родителите.

Facebook
Twitter
LinkedIn
Telegram
WhatsApp
OK