–>

Во Индонезија пронајден цицач што не е виден повеќе од 60 години

Во-Индонезија-пронајден-цицач-што-не-е-виден-повеќе-од.jpg
Facebook
Twitter
LinkedIn
Telegram
WhatsApp
OKНаучниците пронајдоа вид цицач на планините Киклопи во Индонезија, кој има боцки како еж, муцка на мравојад и стапала на крт, а последен пат е виден пред повеќе од 60 години.

Ехидни со долг клун на Атенборо, именувана по британскиот натуралист Дејвид Атенборо, беше фатена на камера првпат на последниот ден од четиринеделната експедиција предводена од научници од Универзитетот „Оксфорд“.

Кога се спушти од планината на крајот од патувањето, биологот Џејмс Кемптон на последната мемориска картичка од повеќе од 80 камери на оддалечени локации нашол снимка од малото суштество како шета низ шумските грмушки.

„Имав големо чувство на еуфорија, но и олеснување затоа што поминав толку долго на теренот без награда до последниот ден“, рече тој опишувајќи го моментот кога првпат ја видел снимката.

Ехидни го делат своето име со митско суштество од грчката митологија, кое е половина жена и полузмија.

Тимот научници ги опиша како срамежливи, ноќни жители, кои е многу тешко да се најдат.

Facebook
Twitter
LinkedIn
Telegram
WhatsApp
OK