–>

(Видео) Пилоти на Флорида снимија редок временски феномен

b66f5268-3f87-412b-adbf-c9dd95ea5c63.jpg
Facebook
Twitter
LinkedIn
Telegram
WhatsApp
OK

Американски пилот снимил редок временски феномен за време на евакуацијата поради ураганот Идалија на Флорида.

Снимката од феноменот познат како Огнот на Свети Илија или Огнот на Свети Елмо беше снимен од пилотите од воздухопловната база МекДил.

Веб-страницата на воздухопловната база објави: „За време на евакуацијата, 50-тиот АРС го сними Огнот на Сент Елмо, временски феномен во кој се создава прозрачна плазма во атмосферското електрично поле“.

Се работи за речиси континуирано слабо до умерено електрично празнење во атмосферата придружено со светлина, кое се забележува на издигнати предмети (громобрани, јарболи, дури и на крилата и пропелерите на авионите).

Се појавува при силни грмотевици кога електричното поле во долниот дел на атмосферата е многу силно.

Facebook
Twitter
LinkedIn
Telegram
WhatsApp
OK