Таткото го убил 7-годишниот Адријан и го фрлил на свињи, со години детето било малтретирано, а социјалната служба молчела

Screenshot-2024-03-17-172037.jpg
Facebook
Twitter
LinkedIn
Telegram
WhatsApp
OKДржавата Канзас ќе плати 1 милион долари за да го реши судскиот спор за смртта на Адријан Џонс, кој беше убиен од неговиот татко и фрлен на свињи.

Во тужбата, поднесена од мајката и роднините на детето во 2017 година, се наведува дека државната агенција за заштита на децата требало да го отстрани од домот во кој долго време бил малтретиран пред да умре од глад и тепање.

Полицијата ги пронашла посмртните останки на седумгодишното момче во прасиња на имотот на неговиот татко и маќеа Мајкл и Хедер Џонс во ноември 2015 година.

И двајцата отслужуваат казни од 25 години до доживотен затвор за неговото убиство, откако го претепале и го затвориле Адријан под туш и гледале како неговата состојба се влошува на надзорната камера.

Одделот за деца и семејства во Канзас добил извештаи дека Адријан бил малтретиран неколку години пред неговата смрт.

Нивниот последен физички контакт со него бил речиси четири години пред неговата смрт, според повеќе од 2.000 страници записи објавени од агенцијата во 2017 година.

Записите покажаа дека Мајкл, Хедер и Адријан Џонс често се движеле меѓу заедниците во Канзас и Мисури.

Полицијата влегла во нивниот дом во 2015 година поради повик за семејно насилство, кога Хедер Џонс го обвини Мајкл Џонс дека ја претепал.

Кога пристигнала полицијата, рекле дека таткото на момчето го фрлил момчето на свињите два месеци порано, на крајот на септември.

Бил заклучен зад вратата од иверица под туш, го терале да стои со часови во вода до вратот, врзан со синџири, изгладнет и тепан.

Неговата маќеа наместо да го користи неговото име, го нарекувала „момче“. Додека таа и таткото на Адријан се грижеле за нивните шест девојчиња, Адријан бил малтретиран.

Мајкл и Хедер беа уапсени во 2015 година. Хедер се изјасни за виновна за убиство во ноември 2016 година и беше осудена на доживотен затвор со минимум 25 години.

Во мај 2017 година, Мајкл Џонс ја доби истата казна откако исто така се изјасни за виновен во март истата година.

Во 2013 година, малиот Адријан му рекол на работник во Детското одделение во Мисури, каде што живеело семејството во тоа време, дека неговиот татко постојано го тепал по глава.

– Тато постојано ме удира по главата и стомакот, а мама постојано ме влече за уши и навистина ме боли. Мама и тато ме заклучуваат сами во мојата соба. Мама и тато не можат да ме хранат – и рекол на социјалната работничка.

Facebook
Twitter
LinkedIn
Telegram
WhatsApp
OK