–>

Рустем Умеров е новиот министер за одбрана на Украина

Рустем-Умеров-е-новиот-министер-за-одбрана-на-Украина.jpg
Facebook
Twitter
LinkedIn
Telegram
WhatsApp
OK

Украинскиот парламент го одобри назначувањето на поранешниот пратеник Рустем Умеров за министер за одбрана, што претставува најголемо потресување на министерството за одбрана од руската инвазија пред 18 месеци.

Умеров (41) кој е кримски Татар го замени Олексиј Резников, кој помогна во обезбедувањето милијарди долари западна воена помош како министер за одбрана, но беше обвинет за корупција во министерството и разрешен од претседателот Володимир Зеленски во неделата.

Резников самиот не се соочи со обвиненија за корупција, но вели дека е жртва на клевети. Неговото отстранување не се очекува да влијае на воената стратегија на Украина.

Зеленски рече дека се потребни нови пристапи и други форми на интеракција со војската и општеството бидејќи руската инвазија влезе во својот 19-ти месец.

„Да се раководи со одбранбената институција за време на целосната војна со Русија е голема одговорност. Очекуваме дека новиот министер брзо ќе зачекори во своите должности и ќе продолжи со реформите во одбранбениот сектор“, рече премиерот Денис Шмихал.

Facebook
Twitter
LinkedIn
Telegram
WhatsApp
OK