Педијатрите од Англија и Ирска повикуваат: Забранете секакво физичко казнување на децата

6f532108-424b-4896-9e6f-41ddd7c66ab6.jpg
Facebook
Twitter
LinkedIn
Telegram
WhatsApp
OKТelesnoto казнување на децата треба да се забрани ширум ОК, бидејќи сегашните закони се „неправедни и опасно нејасни“, што го отежнува препознавањето кога младите се злоупотребуваат, велат педијатрите од Кралскиот колеџ за педијатрија и детско здравје, пишува „SkyNews“.

Извештајот ги повикува министрите во Англија и Северна Ирска да го следат примерот на Велс, каде пратениците ги забранија сите форми на физичко казнување, вклучително и удирање и шамари, во март 2022 година. Слична забрана е во сила во Шкотска од ноември 2020 година.

Роуланд верува дека ставовите на општеството за казнувањето се менувале со текот на времето, при што повеќето возрасни се согласуваат дека физичкото казнување на децата е неприфатливо. Тој додаде дека „не смее да има сиви зони кога станува збор за заштита на децата“.

„Се надевам дека Англија и Северна Ирска наскоро ќе се приклучат на зголемениот број земји кои го направија овој фундаментален чекор во заштитата на децата, почитувањето на нивните права и поддршката на здравото и позитивно воспитување на децата“, рече Бес Херберт, експерт од организацијата End Corporal Punishment.

Сајмон Калверт од кампањата „Биди разумен“ вели дека „Сегашниот закон строго забранува какво било насилство врз децата, заштитувајќи ги родителите од гонење за невини и безопасни родителски одлуки“.

Портпаролот на Министерството за здравство на Северна Ирска рече дека промената на законот ќе бара одобрение од извршната власт. Портпаролот на Министерството за образование рече: „Секој облик на насилство врз дете е целосно неприфатлив и постојат јасни закони кои го спречуваат тоа. Одговорност на родителите е да ги дисциплинираат своите деца, соодветно и во границите на законот“.

Facebook
Twitter
LinkedIn
Telegram
WhatsApp
OK