–>

Ново правило во Берлин: Градот ќе одредува кој колкав стан може да изнајми

Ново-правило-во-Берлин-Градот-ќе-одредува-кој-колкав-стан.jpg
Facebook
Twitter
LinkedIn
Telegram
WhatsApp
OKОд 2024 година во Берлин стапува на сила новиот закон за издавање станови, неодамна усвоен од Берлинскиот Сенат. Според новото правило, самците ќе можат да изнајмуваат само еднособен стан, а паровите стан со две спални.

Пред речиси две недели Берлинскиот Сенат објави „проект за борба против недостигот на станови во Берлин“. Строгите регулативи на пазарот на домување треба да обезбедат повеќе станови и поволни кирии во Берлин во иднина. Но, планот предизвика револт кај станарите.

И покрај сите критики, проектот сега е официјален. Самците во Берлин ќе можат да се вселат само во апартмани со една соба.Договорот важи од 2024 година.

Facebook
Twitter
LinkedIn
Telegram
WhatsApp
OK