Најмалку 22 лица се повредени од удар на гром во Чешка: се криеле под дрво

grom.jpg
Facebook
Twitter
LinkedIn
Telegram
WhatsApp
OKБројот на лица хоспитализирани откако гром удри во дрво во северниот чешки град Либерец се зголеми од првичните осумнаесет на дваесет и два.

Повеќето повредени се во болницата во Либерец, медицинскиот персонал ќе ги пушти во понеделник. Нивната состојба е стабилизирана. Сите се надвор од животна опасност, пренесува чешки „ЦТ24“.

Деца во паркот на замокот во Вратиславице се повредени откако гром ги удрил во неделата околу 15 часот и 30 минути.

„Првите повредени лица почнаа да пристигнуваат за триесет до четириесет минути. За среќа, повеќето од овие пациенти имале само краткотрајни нарушувања на свеста или некое мало нарушување на подвижноста на екстремитетите. Немаше поголеми нарушувања на срцевиот ритам“, рече Мартин Кривохлавек, заменик-шеф на трауматолошки-ортопедскиот центар и шеф на трауматологија во Либерец.

Спасувачите во неделата соопштија дека осумнаесет лица се повредени, од кои некои биле реанимирани на лице место. Според нив, седум лица се здобиле со тешки телесни повреди, пет средни и шест лесни повреди.

Facebook
Twitter
LinkedIn
Telegram
WhatsApp
OK