Израел: Центарот за жртви на силување бара меѓународна истрага за сексуалните злосторства на Хамас

Израел-Центарот-за-жртви-на-силување-бара-меѓународна-истрага-за.jpg
Facebook
Twitter
LinkedIn
Telegram
WhatsApp
OKИзраелскиот кризен центар за силување ги повика Обединетите нации и другите меѓународни тела да се справат со „систематската, насочена сексуална злоупотреба“ на жените за време на нападот на Хамас врз јужен Израел на 7 октомври.

За време на презентацијата на резултатите од истрагата на израелското здружение на кризни центри за жртви на силување, беше презентирано дека е спроведена првата сеопфатна истрага на бројни сведоштва и извештаи за сексуално насилство извршено за време на нападите на Хамас, пренесува Ројтерс.

Извршниот директор на Кризниот центар Орит Суличеану рече дека извештајот „не остава простор за негирање или занемарување“ на ова прашање.

„Молкот повеќе не е опција. Очекуваме меѓународните организации да заземат јасна позиција. Не можеме само да стоиме на страна“, рече Орит Суличеану.

Facebook
Twitter
LinkedIn
Telegram
WhatsApp
OK