Истражување од Шведска: Високата употреба на никотин не е клучен фактор во развојот на болести поврзани со пушењето

shutterstock_715228573
Facebook
Twitter
LinkedIn
Telegram
WhatsApp
OK

И покрај сличните нивоа на севкупна употреба на никотин меѓу нејзините жители, Шведска има значително пониски стапки на болести поврзани со пушењето во споредба со другите европски нации, според најновиот извештај објавен од меѓународните здравствени експерти, Без чад, помалку штети.Оваа здравствена студија го опишува процентот на употреба на никотин во Шведска во споредба со други земји, потврдувајќи дека употребата на никотин не е клучен фактор во развојот на болести поврзани со пушењето и обезбедува дополнителни докази дека всушност начинот на кој се консумира никотинот влијае на здравјето. на потрошувачите, пренесува Business Wire.

Студијата покажува дека, иако употребата на никотин во Шведска не е ништо помала во споредба со европскиот просек, оваа земја сè уште има до 41 отсто помала инциденца на рак на белите дробови и помалку од половина од смртните случаи поврзани со пушењето во споредба со другите европски земји.

Шведска е позната по тоа што дозволува широка употреба на тутун и никотински производи за орална употреба, како и електронски уреди без чад.

„Оваа разлика помеѓу пушењето цигари и користењето производи без чад е клучна. Иако никотинот предизвикува зависност, тој не предизвикува сериозни болести поврзани со пушењето. Нашите наоди поддржуваат префрлање на фокусот од престанок со пушење цигари на замена со помалку штетни алтернативи, за оние пушачи кои не можат целосно да се откажат“, вели професорот Карл Фагерстром, експерт за јавно здравје и соработник во процесот на подготовка на извештајот.

Проактивните и едукативните мерки на Шведска во јавното здравство, како и регулаторните рамки беа главните двигатели на транзицијата кон овие алтернативи, што значително влијаеше на подобрувањето на јавното здравје. Извештајот посочува дека усвојувањето слични стратегии за намалување на штети може да биде од клучно значење за другите земји кои се борат со штетните ефекти на чадот од тутунот.

„Шведското искуство покажува дека разбирањето и решавањето на јавните заблуди за никотинот може да доведе до здравствени политики кои подобро ги штитат и информираат потрошувачите“, заклучи Фагерстром.

 

Facebook
Twitter
LinkedIn
Telegram
WhatsApp
OK