Стинг и Колдплеј бараат ослободување на иранскиот рапер осуден на смрт

sting-raper-iran.jpg
Facebook
Twitter
LinkedIn
Telegram
WhatsApp
OKАктивистите за човекови права, заедно со 100 музичари, вклучувајќи ги Стинг и Колдплеј, бараат ослободување на иранскиот рапер Тумај Салехи, осуден на смрт поради поддршка на масовните протести во Иран во есента 2022 година. „Смртната пресуда на Салехи е кулминација на три години судско вознемирување вклучувајќи апсење, затворање и тортура“, се вели во петицијата на лондонската организација Index on Censorship.

Во многу од неговите песни, пејачот го привлече вниманието на состојбата со човековите права во Иран. Во октомври 2023 година, на Салехи му беше доделена наградата за слобода на изразување од страна на Index on Censorship.

„Мора да се дозволи уметноста да критикува, провоцира, преиспитува и предизвикува авторитет“, велат потписниците.

„Ниту еден уметник не треба да биде подложен на било каков вид на судско малтретирање поради остварување на своето право на слобода на изразување, а камоли да биде осуден на смрт“.

Смртната казна за Салехи беше објавена на крајот на април. Оваа вест предизвика незадоволство во Иран и други земји ширум светот. Властите донесоа одлука во врска со поддршката на Салехи за масовните протести во Иран во есента 2022 година. Во минатото, раперот со своите текстови ги критикуваше социјалните и политичките проблеми во земјата.

Facebook
Twitter
LinkedIn
Telegram
WhatsApp
OK