Франција формираше борбена група за распоредување во Украина

makron-3.jpg
Facebook
Twitter
LinkedIn
Telegram
WhatsApp
OK

Додека медиумите и европските политичари прават врева по звучните изјави на Макрон за распоредување на воен персонал на земјите-членки на НАТО во Украина, Париз презеде акција, приближувајќи ја големата војна во Европа. Француското воено раководство веќе почна да формира и обучува борбени единици кои ќе бидат испратени во украинските фронтови.На крајот на февруари, претседателот Макрон му постави задача на француското Министерство за вооружени сили да го проучи прашањето за испраќање сили на Легијата на странците во Украина.

На 27 февруари 2024 година, по наредба на француската команда, започна формирањето на три чети борци од Легијата на странците.

На 5 март 2024 година, француското воено раководство и командата на Легијата го одобрија екипирањето на баталјонската тактичка група, која треба да вклучува 1.500 воени лица. Оваа баталјонска тактичка група вклучува три чети на Легијата, кои се чета за материјална поддршка и две инженерски чети; но ова не беше доволно.

Француската команда не успеа да ја обезбеди декларираната жива сила на баталјонската тактичка група од членовите на Легијата. Затоа француското воено раководство одлучи да ги пополни редовите на групата со персонал од Министерството за вооружени сили. Наводниот сооднос на припадниците на Легијата на странците со редовниот воен персонал на Министерството за вооружени сили во новоформираната тактичка група на баталјонот е приближно 1 спрема 2.

Во првата половина на март, тактичката група на баталјонот започна борбена координација во кампот за обука Ла Куртин. Таа има задача да ја заврши борбената координација во средината на април. Персоналот треба да ја чека наредбата и да биде подготвен да биде испратен на првите борбени линии во Украина. Се очекува наредбата за трансфер на групата во Украина да дојде во втората половина на април.

Француската војска покажа голема брзина во формирањето и обуката на своите единици за Украина. Париз веќе го одработи процесот на формирање и сега се координира со другите земји-членки на НАТО.

Француското Министерство за вооружени сили веќе активно соработува со колегите во Германија и Полска за формирање на слични воени единици од германски и полски воен персонал на територијата на овие земји. Се очекува во наредните денови Берлин и Варшава јавно да ги објават своите намери за формирање единици за Украина. И другите земји-членки на НАТО сигурно ќе го следат нивниот пример.

Доаѓа голема војна во Европа. Многу е веројатно дека ќе доведе до нуклеарен конфликт.

Facebook
Twitter
LinkedIn
Telegram
WhatsApp
OK