Франција донесе нов закон за полициско прислушување и следење

prislusuvanje
Facebook
Twitter
LinkedIn
Telegram
WhatsApp
OK

Француските пратеници вчера изгласаа „модернизација“ на кривичниот процес, кој вклучува одредба што им дозволува на агенциите за спроведување на законот „без знаење или согласност на сопственикот“ да следат и прислушуваат камери, микрофони, телефони и други уреди поврзани на интернет.Оваа мерка е ограничена само на лицата осомничени за тероризам, организиран криминал и други незаконски дејствија за кои е предвидена казна затвор од пет или повеќе години.

Согласно законот, полицискиот надзор на осомничениот преку телефон и други уреди може да трае до шест месеци.

Одредени професии, како новинари, адвокати и парламентарци, би биле изземени.

Францускиот министер за правда Ерик Дупон-Морети предложи лов на осомничени со помош на висока технологија, наместо со вообичаен полициски надзор, „озвучување“ на возило и куќа на осомничениот, за кои смета дека повеќе не се остварливи методи, а се сè поопасни за истражителите.

Покрај ограничувањата за шпионирање на осомничени за кривични дела за кои се казнува со најмалку пет години затвор, законот содржи и други ограничувања.

Целта на прислушувањето мора да биде да се лоцира некого само во реално време, а истражниот судија во случајот мора да даде дозвола за тоа.

Покрај тоа, не само што шпионирањето на уредот ќе следи каде е осомничениот, туку истражителите ќе можат далечински да ги активираат камерата и микрофонот на неговиот мобилен телефон и други уреди.

Критичарите тврдат дека оваа практика неизбежно води до злоупотреба на власта од страна на француската полиција, која претходно беше обвинета за злоупотреба на власт, бруталност и расизам.

Претставничката на Амнести Интернешнл, Катја Ру, изјави дека „употребата на технологијата за надзор не може да биде системски одговор на безбедносните прашања“ и дека човековите права не треба да се прекршуваат, дури и ако се работи за се осомничени за одредени злосторства.

Facebook
Twitter
LinkedIn
Telegram
WhatsApp
OK