Американските бази во Европа во состојба на готовност поради можна терористичка закана

amerikanska-vojska.jpg
Facebook
Twitter
LinkedIn
Telegram
WhatsApp
OKАмериканските воени бази ширум Европа, вклучително и Германија, во текот на викендот беа ставени во состојба на готовност поради можен терористички напад.

Американската телевизија Си-ен-ен објави дека Пентагон го објавил второто највисоко ниво на безбедност во американските бази, повикувајќи се на двајца неименувани владини претставници. Тоа ниво на безбедност, познато како Force Protection Charlie, се применува кога Пентагон добива веродостојни разузнавачки информации за потенцијален терористички напад.

„Постои веродостојни разузнавачки информации кои укажуваат на напад врз американски бази во текот на следната недела“, американската телевизија Фокс њуз го цитираше официјалниот претставник.

Природата на наводната закана остана нејасна. Официјален претставник цитиран од Фокс њуз рече дека тоа не се однесува на парламентарните избори во Франција.

Европската команда на Соединетите Американски Држави (EUCOM) во Штутгарт одби да ги коментира конкретните безбедносни мерки преземени од вооружените сили на прашањето на Си-ен-ен. Сепак, портпаролот рече дека EUCOM редовно прегледува „различни фактори кои влијаат на безбедноста на американската воена заедница во странство“.

„Како дел од тие напори, ние често преземаме дополнителни чекори за да ја обезбедиме безбедноста на членовите на нашите вооружени сили“, додаде портпаролот, без да наведе детали.

Facebook
Twitter
LinkedIn
Telegram
WhatsApp
OK