Јордан Тасевски претседател на МССФ: Децата што тренираат стрелаштво, никогаш не би пукале во човек

strelashtvo
Facebook
Twitter
LinkedIn
Telegram
WhatsApp
OK

Случајот со тринаесет годишниот ученик Коста Кецмановиќ од Белград, кој уби осум школски другарчиња, го насочи вниманието и кон стрелаштвото, еден од најпопуларните олимписки спортови, уште од времето на поранешна Југославија.

Јордан Тасевски тренер во државната стрелачка федерација и во најдобриот стрелачки клуб „ Стрелец“ од Скопје, посочува дека мотив за громорозниот чин не е само оружјето со кое Коста знаел да ракува.

-Детето пукало во цивилни стрелишта и тоа е законски. Такви стрелишта има и во Македонија . Мотивот треба да се бара во незадоволството од третманот на другарите, наставниците или општеството. Коста играл игри со насилство, гледал видео со хорор филмови – појаснува Тасевски и дополнува дека професионалното занимавање со овој спорт може да донесе голем бенефит кај децата и младите.

продолжете со читање на zenskimagazin.mk

Facebook
Twitter
LinkedIn
Telegram
WhatsApp
OK