Минхен најатрактивната туристичка метропола

MINHEN.jpg
Facebook
Twitter
LinkedIn
Telegram
WhatsApp
OKГлавниот град на Баварија и трет најнаселен град во Германија е меѓу најатрактивните туристички, а економски меѓу најважните метрополи, не само во сопствената земја туку и во Европа.

На шега го нарекуваат Минхен како „најсеверниот италијански град“, алудирајќи на релаксираниот начин на живот и менталитет на жителите во споредба со германските стереотипи.

Минхен е трет најнаселен град во Германија – по Берлин и Хамбург, а е на 12 место во Европската унија.

Името на градот доаѓа од манастирот Апуд Минхен, основан во областа на крајот на 10 век.

Во средината на 12 век настанала населбата Минхен, која доживеала голем просперитет во 15 век за време на ренесансата и барокот.

Најпознатиот настан во Минхен секако е традиционалниот фестивал на пивото „Октобарфест“, манифестација која е прва асоцијација на градот и германската народна култура.

Најважните знаменитости на Минхен се Мариенплац, Германскиот музеј, Англиската градина и Олимпискиот парк.

 

Facebook
Twitter
LinkedIn
Telegram
WhatsApp
OK