Јелена Мишиќ избрана за претседателка на ЛИДЕМ

mishikj_2453534
Facebook
Twitter
LinkedIn
Telegram
WhatsApp
OK

– Реформите во образованието и дигитализацијата се две од најважните области за развојот на нашата држава, во денешно време, кога се соочуваме со бројни предизвици и промени, неопходно е да ги подобриме нашите образовни системи и да ги интегрираме новите технологии во нашите училници. Токму затоа ја усвоивме и Декларацијата за реформи во образованието, истакна новоизбраната претседателка, Јелена Мишиќ, на денешниот 16-ти Конгрес на Либерално-демoкратската младина „ЛИДЕМ“.– Нашата визија е да го развиеме концептот за неформално образование и да го претвориме тоа во секојдневна практика, бидејќи сметаме дека тоа е клучното за подобрување на вештините и знаењата на нашите ученици и студенти. Исто така, ние сметаме дека е најважно да ги интегрираме маргинализираните групи во нашиот образовен систем и да ги заштитиме нивните права. Затоа, ќе се бориме за законски прописи кои ќе ги заштитат и правата на ЛГБТИ заедницата во нашата земја, но и истополовите заедници. – рече Мишиќ.

За ЛИДЕМ е значајно младинското учество но и социјалното претприемништво како начин за подобрување на Македонија.

– Ние ќе продолжиме да го поддржуваме и да ги инвестираме во иницијативи кои ќе подобрат условите за младите луѓе и кои ќе ги охрабруваат да станат активни учесници во нашата заедница, додаде ново избраниот генерален секретар на ЛИДЕМ, Саше Јаневски.

За младите либерали булингот е сериозен проблем во училиштата и неопходно да се земат превентивни мерки за да се намали тој, а поради неодамнешните случувања во соседна Србија до Владата планираат заедно со ЛДП и да достават предлог за чекори кои се потребни.

Претседателката на ЛДП Моника Зајкова им посака успех на младите и очекува од нив постојана и неуморна заложба.

– Со новото раководство на ЛИДЕМ, очекувам натамошна постојана и неуморна заложба за исполнување на целите на младите кои се предуслов на здраво и напредно општество. Квалитетно образование, висок студентски стандард, унапредување на демократските стандарди, не-дискриминација, почитување и промоција на родовата еднаквост, слобода на движење. дигитализација, отвореност за идеите и концепти за младите, истакна Зајкова на Конгресот на ЛИДЕМ.

Таа додаде да бидат обединети, храбри и гласни и сите заедно да градат политики за подобар стандард на младите, подобар животен стандард на сите граѓани, за земјава да стане европска држава која ќе се движи либерално кон ЕУ.

Facebook
Twitter
LinkedIn
Telegram
WhatsApp
OK